Emmanuel Macron használt-e jiddis szavakat Marine Le Pennel folytatott vitájában?

Egyes francia zsidók úgy gondolják, hogy igen.

.Emmanuel Macron francia elnök és kihívója, Marine Le Pen április 20-án vitáztak utoljára nyilvánosan, mielőtt a most keddi választásokon végül Macron győzött. A vitának volt néhány zsidó vonatkozása.

A hivatalban lévő Emmanuel Macron röviden utalt a kippákra, és megígérte, hogy nem korlátozza a vallási jelképek nyilvános tereken való viselését, és figyelmeztetett, hogy riválisa, a szélsőjobboldali vezető, Marine Le Pen erre irányuló tervei akár polgárháborúhoz is vezethetnek.

Macron és Le Pen

A 2022-es elnökválasztási nagyvita azonban a gazdaságra összpontosult, és nagyon kevés figyelmet szenteltek a bevándorlásnak, az iszlámnak és más olyan társadalmi témáknak, amelyek a korábbi kampányokban minden mást háttérbe szorítottak. A korábbi évektől eltérően a vitában az antiszemitizmusra, a neonácizmusra és az izraeli-palesztin konfliktusra sem utaltak.

Egy emlékezetes pillanatban azonban Macron egy jiddis nyelvű közbeszólásnak tűnő hangot adott, hogy megsértse Le Pent, aki egy holokauszttagadó lánya.

Arra az állítására, hogy az államadósság 600 milliárd euróval nőtt az ő felügyelete alatt, Macron felvonta az egyik szemöldökét, és így hangzott: „De ez a társadalombiztosítás és a helyi önkormányzatok voltak, Mrs. Le Pen. Jaj, jaj, jaj. (az eredetiben: oy, oy, oy) Tényleg, ne keverjen össze mindent, ez lehetetlen!”

A zsidók pedig azonnal reagáltak.

Ez volt a „kedvenc mondatom az egész vitából” – írta a Twitteren Anne Rozenberg, a belgiumi David Susskind Brüsszeli Zsidó Közösségi Központ közösségirányítási vezetője. “Nem tudtam, hogy Macron askenázi!”

Noémie Issan-Benchimol, a zsidó tanulmányok tudósa azon töprengett a Twitteren, vajon valaki „beszúrt-e egy oy oy oy-t az MBD egyik dalából”, utalva a híres haszid énekesre, Mordechai Ben Davidre.

A meglepődés teljesen érthető Charles Yisroel Goldszlagier, Párizsban élő jiddis tanár szerint.

Míg a jiddis „oy vey” népszerű angol nyelven, sem ezt, sem az „oy oy oy”-t nem hallják gyakran franciául – mondta Goldszlagier a Jewish Telegraphic Agency-nek.

A Lexique Messin, a helyi dialektus szótára szerint az „oye” szó elterjedtebbnek tűnik, legalábbis Kelet-Franciaországban. Ennek oka lehet a közeli Németországból származó askenázi zsidók hatása, vagy az ókori francia nyelvű régi üdvözlet fejlődése.

De a gyakorlatban az „oye oye oye” közbeszólást „egyáltalán nem használják franciául” – mondta Goldszlagier a JTA-nak, és még kevésbé egy elnökválasztási vitán.

Goldszlagier szerint a lehetséges magyarázat az, hogy Macron valójában azt mondta, hogy „aïe, aïe, aïe”, ami egy gyakori közbeszólás franciául, kifejezve a frusztrációt.

De Macron, aki kimért és aprólékos szónok, úgy tűnik, hogy „oy”-t mondott „aïe” helyett, ahogy azt több francia anyanyelvű is megjegyezte.

Ha valóban ezt tette, akkor valószínűleg annak köszönheti, hogy sok zsidó van a környezetében.

Macron főtitkára, Alexis Kohler héberül beszél. Ipari és pénzügyi tanácsadója, Alexis Zajdenwebernek – aki valószínűleg együtt dolgozott az elnökkel a vita gazdasági részének előkészítésén – askenázi származású.

Macron a francia zsidók vitathatatlan kedvence volt a választásokon. Sokan közülük attól tartottak, hogy Marine Le Pen győzelme a kóser és halal hús előállításának betiltásához, valamint a kippa és a fejfedők viselésének betiltásához vezetett volna. Ezt többek között arra alapozták, hogy Le Pen korlátozni akarta az iszlám jelképek jelenlétét a francia társadalomban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp