Videókon mondanak köszönetet a zsidó népnek az Ukrajnában harcoló izraeli önkéntesek

Vélhetően több száz izraeli utazott Ukrajnába, hogy az orosz inváziót követően önkéntes egységekhez csatlakozzon.

A közösségi médiában vasárnap közzétett videókon több, az ukrán erőkkel együtt harcoló izraeli mond köszönetet Izraelnek és a zsidó népnek, amiért támogatják az orosz invázió visszaverésére tett erőfeszítéseiket.

A széles körben elterjedt videókon ukrán katonai egyenruhában lévő férfiak láthatók egy meg nem nevezett erdős területen. A videók valószínűleg a múlt héten készültek, amikor a katonák megköszönték Ukrajna főrabbijának, hogy kóser élelmiszerrel látta el őket az egyhetes peszáchi ünnep alkalmából.

„Szeretnénk köszönetet mondani Izrael népének és kormányának a segítségért, amit nekünk nyújtanak. Mi itt harcolunk az oroszok ellen ebben a nagyon nehéz háborúban” – mondja az egyik katona héberül. Valamint köszönetet mondott az egyik kijevi zsinagóga közösségének és Mose Azman ukrán főrabbinak is, amiért kóser ételekkel látta el a csapatokat, és segített nekik a peszách megünneplésében.

„Szeretnék köszönetet mondani az egész zsidó népnek, akik segítenek nekünk – értetek vagyunk itt, az egész nemzetért” – mondja egy másik férfi, aki szintén héberül beszél a felvételen. „Mindazokért vagyunk itt, akiknek az élete veszélyben van. Értetek harcolunk, jó munkát végzünk” – teszi hozzá.

„Mi, az ukrán hadsereg katonái, akik a fronton harcolunk az orosz megszállók ellen, szeretnénk kifejezni támogatásunkat Izrael népe iránt, amely súlyos terrortámadásoknak van kitéve” – hangzik el egy másik videóban, utalva az elmúlt hetekben elkövetett, 11 halálos áldozatot követelő támadások sorozatára.

A videókról beszámoló Times of Israel szerint vélhetően több száz izraeli utazott Ukrajnába, hogy az orosz inváziót követően önkéntes egységekhez csatlakozzon, de a pontos számuk nem ismert. Az Izraelnek címzett, a videókban elhangzó köszönetnyilvánítások sem egészen világos eredetűek, mivel Ukrajna korábban többször is felrótta az izraeli kormánynak, hogy tarják megfelelőnek a támogatásuk mértékét.

Az izraeli különleges erők veteránjai is megérkeztek Ukrajnába – Kibic Magazin

“Ukrajnában háború dúl, amelyben keresztények, zsidók, muszlimok és más hívők harcolnak az orkok ellen. Egység van!”, írta a hírt bejelentő ukrán parlamenti képviselő. Megérkeztek Ukrajnába az első izraeli különleges erők veteránjai, hogy Ukrajna oldalán harcoljanak az orosz agresszió ellen, írja az Odessa Journal. Ezt Olekszij Goncsarenko ukrán parlamenti képviselő jelentette be Telegram csatornáján március 4-én.

Izrael azóta, hogy az orosz csapatok február 24-én lerohanták Ukrajnát, kerülte, hogy bármelyik féllel is túl szoros szövetségre lépjen. Azon kevés országok közé tartozik, amelyek viszonylag meleg kapcsolatokat ápolnak mind Ukrajnával, mind pedig Oroszországgal.

A Jeruzsálemből érkező retorika azonban az oroszok által elkövetett széles körű polgári gyilkosságokról szóló jelentések nyomán megváltozott. Jair Lapid külügyminiszter a hónap elején kifejezetten háborús bűnökkel vádolta meg Oroszországot, ami a leghatározottabb kijelentés volt, amelyet egy vezető izraeli tisztviselő eddig Moszkva ellen intézett.

A politikában bekövetkezett enyhe váltásként Beni Gantz védelmi miniszter szerdán azt mondta, hogy Izrael sisakokat és golyóálló mellényeket fog szállítani az ostromlott ország mentőszolgálatának, miután sokáig elutasította, hogy bármilyen védelmi felszerelést adjon Ukrajnának.

Bár Jeruzsálem talán némileg megváltoztatta hangnemét, hogy jobban igazodjon a nyugati hatalmakhoz, mindeddig szilárdan elutasította, hogy hozzájáruljon az ukrán katonai erőfeszítésekhez. Ehelyett Izrael 100 tonnás humanitárius segélycsomagot küldött Ukrajnába, és egy tábori kórházat épített az ország nyugati részén.

Kijev már régóta kéri Izraeltől, hogy adjon el neki védelmi célú katonai felszereléseket, köztük a Vaskupola légvédelmi rendszert, de ezt Jeruzsálem eddig elutasította.A jelentések szerint. Ukrajna kiberfegyvereket is kért Izraeltől Oroszország ellen, többek között az NSO Group ellentmondásos Pegasus kémszoftverét.

Izrael megadta Moszkvának az Ukrajnában létesülő tábori kórházának pontos helyét – Kibic Magazin

Így szeretnék megvédeni a Golda Meir után elnevezett tábori kórházat. Az orosz erők azonban eddig nem tartották vissza magukat az egészségügyi intézmények bombázásától. Tizenhét tonna, egy izraeli tábori kórház felállításához szükséges felszerelést pakoltak fel az El Al teherszállító repülőgépére csütörtökön – közölte tegnap az izraeli egészségügyi minisztérium.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp