Schindler listája mintázatú cicanadrágokat árultak egy online boltban

A nem mindennapi ruhadarabon Spielberg filmjének főszereplői és az auschwitz–birkenaui haláltábor egyik ismert épülete is látható volt.

A Redbubble online dizájnpiac közölte, hogy eltávolítja a Schindler listája ihlette termékek értékesítését az oldalán, miután nagy felháborodást okozott, hogy korábban a film szereplőit, illetve az auschwitz–birkenaui haláltábor egyik ismert épületét ábrázoló cicanadrágot árusítottak az oldalon, számol be az esetről a JTA.

A szóban forgó leggings először egy Los Angeles-i használtruha-boltban tűnt fel, Steven Spielberg 1993-as holokauszt drámájának szereplőit, valamint Auschwitzba vezető vonatsíneket ábrázolt. Ezt követően egy népszerű Instagram-oldalra kerültek fel a ruhadarabok.

A Redbubble oldalán a cicanadrágon kívül ez a dizájn a legkülönfélébb termékeken, köztük szoknyákon, zuhanyfüggönyökön és iPhone-tokokon is megvásárolható volt. A cég közleménye szerint azért döntöttek az eltávolítás mellett, mert ilyen tárgyak a holokauszt elbagatellizálásának tekinthetők.

A Redbubble egyébként úgy működik, hogy lehetővé teszi a független tervezők számára, hogy feltöltsék és eladják alkotásaikat a platformján, amelyeket aztán különféle termékekre nyomtathatnak.

A cég szerint ebből adódik, hogy a felhasználók által feltöltött termékek esetében időnként előfordulnak olyan tartalmi problémák, amelyek nem felelnek meg a vállalat előírásainak. „Minden nap proaktívan figyeljük a piacot, és azon dolgozunk, hogy bizonyos terveket korlátozzunk bizonyos termékekből, ha nem megfelelőek” – áll a cég közleményében.

A JTA szerint nem világos, hogy a Schindler listája termékek mennyi ideig voltak elérhetőek, de valószínűleg elég hosszú ideig ahhoz, hogy néhány leggingset megvásároljanak, majd egy használtruha-boltnak adományozzanak. A tárgyak eredeti tervezője nem válaszolt a JTA megkeresésére.

Nem ez az első eset, hogy a Redbubble a holokauszttal kapcsolatos mintákat ábrázoló termékeket árusít. 2019-ben például olyan szoknyákat, párnákat és egyéb használati tárgyakat lehetett vásárolni az online áruházban, amelyeken Auschwitzban készült fotók voltak láthatók:

Auschwitz-i fotók képei láthatók szoknyákon és párnákon – Kibic Magazin

Az ausztrál internetes oldal azt ígéri, hogy eltávolítja a termékeket, mivel azok szembe mennek a céges irányelveikkel. Az Auschwitz-Birkenau-i haláltábor helyén működő múzeum vezetői tiltakozásukat fejezték ki azzal az online áruházzal szemben, ahol az 1,1 millió ember halálát követelő koncentrációs tábort ábrázoló miniszoknyákat, párnákat és más termékeket lehet kapni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp