Heisler: A temetőrongálás egyenlő az élő közösség elleni támadással

Vandálok mintegy felét tették tönkre a budakeszi zsidó temető sírjainak. A Mazsihisz elnöke is reagált a példátlan károkozásra.

Ismeretlenek megrongálták a budakeszi zsidótemető sírjainak egy részét szombatra virradóra, az ügyben a rendőrség rongálás vétség gyanúja miatt indított nyomozást.

„Temetőt rongálni – legyen az bármely vallási közösségé – elítélendő vandalizmus. A halottak békéjét megzavarni egyet jelent az élő közösség tagjai elleni támadással – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

Hozzátette: 2021. telén részt vettem a helyi zsidó közösség hanukai gyertyagyújtásán. Az utcán, nyilvános helyen felállított hanukai gyertyatartót a 8 napos ünnep alatt nem érte bántódás.

Sajtóinformációk szerint az elkövetők kidöntötték, összetörték az amúgy is rossz állapotban lévő síremlékek mintegy felét, az anyagi kár jelentős.

A Pest Megyei Rendőr főkapitányság az MTI kérdésére azt közölte: a temetőben történt sírrongálásról szombat délelőtt értesültek, és megkezdték a nyomozati munkát. A helyszínen és a környéken adatokat gyűjtenek, nyomok után kutatnak, és mindent megtesznek a tettesek azonosítása, felkutatása, illetve elfogása érdekében.

Kapcsolódó cikkünk:

A sírok mintegy felét megrongálták a budakeszi zsidó temetőben – Kibic Magazin

A rendőrség rongálás vétség gyanúja miatt indított nyomozást. Az anyagi kár jelentős. Ismeretlenek megrongálták a budakeszi zsidó temető sírjainak egy részét szombatra virradóra, az ügyben a rendőrség rongálás vétség gyanúja miatt indított nyomozást. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI kérdésére azt közölte: a temetőben történt sírrongálásról szombat délelőtt értesültek, és megkezdték a nyomozati munkát.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp