A sírok mintegy felét megrongálták a budakeszi zsidó temetőben

A rendőrség rongálás vétség gyanúja miatt indított nyomozást. Az anyagi kár jelentős.

Ismeretlenek megrongálták a budakeszi zsidó temető sírjainak egy részét szombatra virradóra, az ügyben a rendőrség rongálás vétség gyanúja miatt indított nyomozást.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI kérdésére azt közölte: a temetőben történt sírrongálásról szombat délelőtt értesültek, és megkezdték a nyomozati munkát. A helyszínen és a környéken adatokat gyűjtenek, nyomok után kutatnak, és mindent megtesznek a tettesek azonosítása, felkutatása, illetve elfogása érdekében.

Sajtóinformációk szerint az elkövetők kidöntötték, összetörték az amúgy is rossz állapotban lévő síremlékek mintegy felét, az anyagi kár jelentős.

„Ma vagy tegnap éjszaka vandálok a budakeszi zsidó temetőben az eddig el nem lopott sírok durván felét felrúgták, összetörték, kidöntötték, borzasztó károkat okoztak a temetőben”

– nyilatkozta szombaton a hvg.hu-nak Reich Tamás, aki helyi lakosként régóta foglalkozik az évek óta rossz állapotban lévő temető sorsával. „Legalább tíz-tizenkét sírt rongáltak meg, de például a legfrissebb, melyet néhány éve állítottak, az megmaradt épségben” – tette hozzá.

 

Sigmond Bertalan, Budakeszi alpolgármestere a Facebook-oldalán azt írta az esetről, hogy egy reggeli bejelentést követően értesítette a közterület-felügyeletet, majd a rendőrség nyomkeresői is a helyszínre érkeztek. Kiemelte, hogy a sírokat a közelmúltban renoválták, így ezért is különösen fájdalmas a mostani eset.

A rongálás kapcsán a mazsihisz.hu idézi Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét, aki szerint:

„Temetőt rongálni – legyen az bármely vallási közösségé – elítélendő vandalizmus. A halottak békéjét megzavarni egyet jelent az élő közösség tagjai elleni támadással.”

Heisler András felidézte, hogy 2021. telén részt vett a helyi zsidó közösség hanukai gyertyagyújtásán. Az utcán, nyilvános helyen felállított hanukai gyertyatartót a nyolc napos ünnep alatt nem érte bántódás.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp