Miért volt mindig bozontos Einstein frizurája?

A relativitáselmélet megalkotójáról kevesen tudják, hogy gyakran járt lyukas cipőben, felesége fukarsága miatt állandó pénzszűkében volt, és többek között a tükörtojás megszállottja volt.

67 éve, 1955. április 18-án, 76 éves korában halt meg a világ valaha élt egyik legnagyobb tudósa, Albert Einstein. A relativitáselmélet megalkotója lerakta a modern fizika alapjait, és neki köszönhető, hogy másképpen gondolkodunk az időről, a tömegről és az energiáról. Kevesen tudják azonban, hogy Einstein a tükörtojás megszállottja volt. Ez csak egyike azon 10 dolognak, amelyeket Herta Waldow (születési nevén: Schiefelbein), aki hat éven át vezette a tudós háztartását, egy interjúsorozatban elárult róla.

Albert Einstein

Einstein második felesége unokatestvére, Elsa Löwenthal volt, aki egyszerűen nem tudta meggyőzni férjét arról, hogy elmenjen fodrászhoz, ezért inkább maga vágta le a haját. Waldow így emlékszik vissza: „Amikor már túl hosszú volt [Einstein] haja, amikor már túl volt egy határon, Elsa ollóval vágta le a haját, amit [a tudós] hajlandó volt elviselni. A professzorfeleség kóros rövidlátó volt, de vágás közben nem tudta a kezében tartani a lornyonját”. Ennek lett az eredménye a tudós védjegyévé váló bozontos frizurája, írja a Múlt-kor nevű portál.

A takarékoskodás fontos szerepet játszott a tudós és családja életben. Az Einsteinék háztartását 1927 és 1933 között vezető Waldow az egyik interjúban elmondta, hogy a férfi – jórészt felesége szűkmarkúságának köszönhetően – mindig pénzszűkében volt. Cipőin lyukak éktelenkedtek, és addig viselte a lábbeliket, ameddig csak lehetett. Kedvencei a szandálok voltak.  Nem csoda, hogy princetoni irodájában a következő volt olvasható: „Nem minden megszámlálható, ami számít, és nem minden számít, ami megszámlálható.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp