Sülök veszélyeztetik Izrael szupertitkos nukleáris kutatóközpontját

A Negev-sivatagban lévő intézmény munkatársai először még kedves ötletnek gondolták, hogy néhány tüskés rágcsáló megtelepszik a kutatóközpont területén.

Az izraeli Nukleáris Kutatóközpont az ország egyik legjobban őrzött létesítménye, egy rakás nagy testű rágcsálónak mégis sikerült komoly problémát okozni az intézményben. A Negev-sivatagban található kutatóközpont területén a Ynet tudósítása szerint ugyanis úgy elszaporodtak a sülök, hogy az már lassan az intézmény működését is veszélyezteti.

Sülök bandukolnak a Nukleáris Kutatóközpont területén Izraelben

Az Izraelben is honos indiai, más néven fehérfarkú sülök Ázsia legnagyobb testű rágcsálói, amelyek közül néhány példány pár éve megtelepedett Nukleáris Kutatóközpont területén. Az ott dolgozók eleinte még örültek is az állatok felbukkanásának, a sülök azonban túl jól érezték magukat a védett területen, volt vizük és táplálékuk bőséggel, így hát gyors szaporodásnak indultak, és hamar száz fölé emelkedett a létszámuk.

A sülök azon túl, hogy mindent szétrágnak, amit csak lehet, imádnak gödröket és föld alatti odúkat ásni, amelyekbe a létesítmény kertészei rendszerint bele is lépnek, az egyikük korábban már súlyos hátsérülést szenvedett emiatt. A faültetés is kizárt a területen, a sülök ugyanis rögvest nekiesnek a fiatal pálmáknak. Az állatok az épületek alá is beássák magukat, ráadásul a vízvezetékeket sem kímélik.

A Nukleáris Kutatóközpont munkatársai 2010 és 2017 között az Izraeli Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság közreműködésével mintegy 100 sült fogtak be és költöztettek új élőhelyre a Negev más részein. Ezzel viszont az volt a probléma, hogy a sülök territoriális állatok, és ragaszkodnak eredeti lakhelyükhöz, ahová mindenáron megpróbálnak visszatérni, és nem élik túl amennyiben ez nem sikerül nekik.

Így le kellett állítani az áttelepítési programot, amelyet most jobb ötlet híján újraindítottak a természetvédelmi hatósággal egyeztetve. A Nukleáris Kutatóközpontban most megpróbálják megakadályozni, hogy a kitelepített sülök visszatérjenek a létesítmény területére. Ez sajnos több példány halálát fogja okozni, és ökológiai szempontból sem a legjobb megoldás, de a szakemberek szerint nincs más lehetőség.

A sülök Izrael más területén is feltűnést tudnak okozni, két éve az parlament, a Kneszet egyik nyilvános mosdójában telepedett meg egy példány:

Mit keres egy sül az izraeli parlament mosdójában? – Kibic Magazin

A Kneszet nyilvános mosdójában a parlamenti őrség tagjai fedezték fel a megtermett rágcsálót. A sül többszöri felszólításra sem volt hajlandó elhagyni a helyiséget. Az izraeli parlament őrsége azzal kereste meg tegnap a jeruzsálemi Természetvédelmi Hivatal munkatársait, hogy egy sül vette birtokába a Kneszet nyilvános mosdójának egyik WC-fülkéjét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp