Az Ukrajnával való szolidaritás nem jelentheti azt, hogy mindenre bólogatunk

Ukrajna orosz inváziója után lehet-e kritizálni képviselőik kijelentéseit anélkül, hogy Putyin cselekedeteinek legitimációjával vádolnának, teszi fel a kérdést a Berlini Zsidó Hitközség antiszemitizmus elleni biztosa, Sigmount A. Koenigsberg.

Ukrajna orosz inváziója, a rémisztő képek, amelyek Buchából, Mariupolból, Csernyihivből és sok más helyről érnek hozzánk, hetek óta velünk vannak. Az ott történteket sok szakértő háborús bűnnek tekinti.

SZUVERENITÁS

Legtöbben, köztük jómagam is, szolidaritást vállalunk Ukrajnával, és támogatjuk a nemzeti szuverenitásért folytatott harcában. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden kritikátlanul jóváhagyható, amit az ukrán képviselők mondanak, írja Sigmount A. Koenigsberg a Jüdische Allgemeine oldalán.

Az ukrán neonáci Azov zászlóalj

Andrij Melnyk, Ukrajna németországi nagykövete április 3-án a Twitteren azt írta: „Sem az oroszoknak, sem a németeknek nincs joguk eldönteni, hogy az ukránok kit tekintenek hősnek. Sztepan Bandera és honfitársaim százezrei mind Hitler, mind Sztálin ellen harcoltak az ukrán államért. Hagyjatok minket békén a kioktatásotokkal.”

Nem tudok csendben maradni, amikor a gyilkosokból, bűnözőkből és antiszemitákból hősöket csinálnak.
Ez nem utasítás, hanem egy nagyon is személyes szemszög: az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (UNSZ) milíciája átvette a város irányítását, miután 1941. június 30-án a náci Németország megszállta Lvivot.

Fotó a lvivi pogromról

POGROMOK

Ahelyett, hogy megvédték volna az embereket a támadásoktól, az antiszemitizmust szították, és kulcsszerepet játszottak a pogromokban: a lembergi zsidókat rosszul bánták, és kesztyűs futásnak vetették alá, ami sokak halálával végződött. Csak azon a napon több mint 100 ember halt meg, és számtalan ember megsebesült. A saját családom, édesapám és a nagyszüleim is ki voltak téve ennek.

A következő napokban Bandera emberei zsidók ezreit terelték a német Biztonsági Rendőrség Einsatzgruppe C-jének kezébe, akik aztán meggyilkolták őket. Nem tudok csendben maradni, amikor a gyilkosokból, bűnözőkből és antiszemitákból hősöket csinálnak. Csak egy dolgot mondhatok az OUN-ról és vezetőiről: Jimach Schemo weSichro – töröljék el a nevüket és az emlékeiket.

Sigmount Königsberg, a Berlini Zsidó Hitközség antiszemitizmus elleni biztosa

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp