Putyin kiáll a palesztinok mellett, és keményen kritizálja Izraelt

Az orosz vezető támogatja a palesztinokat a jeruzsálemi erőszak közepette – írja a PA hírügynökség; azt is mondja, hogy Moszkva élelmiszerrel és anyagokkal látja el Ramallah-t a világpiaci árak emelkedése közepette.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn telefonbeszélgetést folytatott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, hogy megvitassák a jeruzsálemi feszültséget, valamint az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokat – jelentette a RIA orosz állami hírügynökség.

A telefonhívás állítólag a palesztin vezető kezdeményezésére történt.

Mivel az ukrajnai háború világszerte megemelte az élelmiszerárakat, Putyin a telefonbeszélgetés során arról is biztosította Abbászt, hogy Moszkva “orosz búzát, anyagokat és terményt” fog adni a palesztinoknak.

A Wafa palesztin hivatalos hírügynökség szerint Putyin „hangsúlyozta Oroszország szilárd elkötelezettségét a palesztin nép jogai mellett, és közölte, Oroszország továbbra is politikai támogatást nyújt a palesztin ügynek minden nemzetközi fórumon, valamint Jeruzsálemben és Al-Aksza mecsetnél történtek terén.”

Vladimir Putyin és Mahmud Abbasz

A Wafa arról is beszámolt, hogy az orosz vezető elutasítja „azt az izraeli gyakorlatot, amely megakadályozza, hogy a muszlim hívők szabadon bejussanak az Al-Aksza mecsetbe”, hozzátéve, hogy Izraelnek „tiszteletben kell tartania a fennálló történelmi status quót” a szent helyen, írja a Times of Israel.

Oroszország régóta a palesztin ügy bajnoka, és a PA reméli, hogy Moszkva központibb szerepet fog játszani a közte és Izrael közötti közvetítésben.

Vasárnap a palesztin tüntetők kövekkel dobálták meg az izraeli buszokat Jeruzsálem óvárosában, valamint a Templom-hegyi épületegyüttesben, amelyek a nyugati fal felé tartottak, hogy megakadályozzák a nem muszlimok bejutását a helyszínre.

A rendőrség válaszul behatolt a komplexum területére, és feloszlatta a tömeget a zavargások megfékezésére.

Palesztinok lőnek izraeli rendőrökre Jeruzsálem óvárosában, 2022. április 17-én

A Vörös Félhold szerint 17 palesztint láttak el sérülései miatt vasárnap reggel a helyszínen a rendőrökkel való összecsapások során, közülük ötöt kórházba szállítottak.

A közelmúltbeli összecsapásokról vasárnap beszédet mondott Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök is, aki egy Twitter-üzenetében azt mondta, hogy országa „mindig a palesztinok oldalán fog maradni”, valamint II. Abdullah jordán király, Abbász pedig az Egyesült Államok beavatkozását kérte.

Putyin és Abbász telefonbeszélgetése is az Izrael és Oroszország közötti feszültség fokozódása közepette történt Izrael ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontja miatt.

Oroszország vasárnap behívatta Alekszandr Ben Zvi izraeli moszkvai nagykövetet, miután a múlt héten elítélte Izraelt amiatt, hogy támogatta Moszkva felfüggesztését az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában az ukrajnai invázió miatt.

Az orosz külügyminisztérium pénteken kiadott közleménye “oroszellenes támadással” vádolta Yair Lapid külügyminisztert a múlt heti közgyűlési szavazás miatt, amely már a második alkalom volt, hogy egy országot megfosztottak a tanácstagsági jogaitól.

“Izrael az Ukrajna körüli helyzetet arra használja, hogy elvonja a nemzetközi közösség figyelmét az egyik leghosszabb ideje tartó megoldatlan konfliktusról, a palesztin-izraeli konfliktusról” – mondta a minisztérium.

A nyilatkozat Izraelt „a palesztin területek illegális megszállásával és annektálásával” vádolja.

„Az is figyelemre méltó, hogy a háború utáni világtörténelem leghosszabb megszállását a vezető nyugati országok hallgatólagos beleegyezésével és az Egyesült Államok tényleges támogatásával hajtják végre” – írják a közleményben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp