Több mint 70 évig hibásan szerepelt Szenes Hanna születési dátuma a sírkövén

Egy jeruzsálemi gimnazista éberségének köszönhetően javították ki több évtized után a helyes dátumot a Herzl-hegyen lévő síremléken.

Klil Semes, egy jeruzsálemi gimnazista, saját bevallása szerint nagy rajongója Szenes Hannának. Tavaly éppen egy dolgozatot készített a költőnő verseiről, amikor meglátott egy fotót Szenes sírkövéről, amelyen a születési dátum nem egyezett azzal, ami számára ismert volt. A jeruzsálemi Herzl-hegyen található sírköre a tamuz hónap 21-et vésték, mint Szenes Hanna születésének napját, Szenes azonban 1921. július 17-én született, ami a héber naptár szerint tamuz 11-nek felel meg.

Klil Semes Szenes Hanna új, kijavított sírkövénél

Semes a Ynet-nek mesélte el, hogy megkereste Szenes Hanna születési anyakönyvi kivonatát az Izraeli Nemzeti Könyvtár archívumában, összevetette az ott szereplő dátumot a héber naptárban megfelelő dátummal, és megállapította, hogy a fotón látott sírkövön valóban rossz dátum szerepel. Édesapjával ezután ellátogattak a Herzl-hegyen lévő katonai temetőbe, ahol már saját szemükkel is láthatták a hibásan felvésett születései dátumot.

Ezt követően Semes édesapja megkereste a temető fenntartóját, aki észrevételüket továbbította a védelmi minisztériumnak. Néhány hónap elteltével pedig arról értesítette Semeséket, hogy a hibát kijavították.

Szenes Hanna régi sírköve a hibás születési dátummal

„Örülök, hogy kijavították. Úgy éreztem, ez az a kevés, amit meg tudok csinálni. Egy ilyen fontos történelmi személyiség megérdemli, hogy pontosan emlékezzünk meg róla”

– mondta el Semes a Ynet-nek.

A lapnak nyilatkozott a védelmi minisztérium, amely megerősítette, hogy a katonai temetőkért felelős osztályához bejelentés érkezett egy gimnazistától, miszerint Szenes Hanna sírkövén rossz születési dátum szerepel. A minisztérium szerint a jóhiszemű hiba a régi sírkövön annak 1950-es felállításakor keletkezett. Ekkor hozták el Budapestről Szenes Hanna földi maradványait, és temették újra Jeruzsálemben. A sírkövet immáron a helyes születési dátummal egy újra cserélték.

Online elérhetővé váltak Szenes Hanna hagyatékának ritka darabjai – Kibic Magazin

Szenes Hanna születésének 100. évfordulója alkalmából az Izraeli Nemzeti Könyvtár több tucat olyan tárgyat digitalizált az általa kezelt archívumából, amelyek eddig nem voltak elérhetőek online. Az Izraeli Nemzeti Könyvtár tavaly év végén jelentette be, hogy a továbbiakban az intézmény kezeli Szenes Hanna hagyatékát, mint Izrael nemzeti kincsét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp