Edith Eva Eger így emlékszik vissza a családjával töltött utolsó Peszachra

Edith Eva Eger, a magyar zsidó származású pszichológus és holokauszt-túlélő megható sorokkal emlékezett vissza közösségi oldalán az utolsó Peszachra, amit a családjával tölthetett.
Edith Eva Eger gimnazista korában igazi tornászreménységnek számított, balettórákra járt, gimnasztikázott, és tagja volt a Magyar Olimpiai Csapatnak. Mikor magyar kormány 1942-ben új zsidóellenes törvényeket vezetett be, a lányt kirakták a csapatból.

1944 márciusában az egész családot a kassai gettóba kényszerítették, májusban Auschwitzba deportálták őket, amit végül csak testvérével, Magdával ketten éltek túl. Édesanyjuk a gázkamrában hunyt el.
Most így emlékezett vissza az utolsó Kassán töltött Peszachra:

„Sziasztok drágáim,
Boldog Pészachot, kellemes húsvéti ünnepeket és Ramadán mubarakot szeretnék kívánni.
A pészach éjszakája öröm és szomorúság számomra. Ez volt az utolsó éjszaka 1944-ben, amit a családommal töltöttem Kassán, mielőtt a gestapó értünk jött aznap este. Van némi nosztalgia, de szépség is ebben az éjszakában… ülünk a gyertyafényben a lakásunkban… én, mint a legfiatalabb, felolvastam a Ma Nishtana négy kérdését.
Ma pedig igyekszem ennek a napnak az örömére koncentrálni. Az átmenet és a fejlődés lehetőségére.

Vedd számba életedet és döntsd el, hogy mit vagy hajlandó elengedni… és mihez ragaszkodsz szeretnél kapaszkodni. Vegyél elő egy lapot, és tedd fel magadnak a négy kérdést egy kicsit másképp:

1. Mit akarok én?
2. Ki akarja (az én elvárásaim kontra mások elvárásai)?
3. Mit fogok tenni érte?
4. Mikor?

Remélem, ez segít neked. És azt is remélem, hogy becsben tartod a szeretteidet, és imádkozol a békéért ezen a világon.
Szeretettel:
Edie”

Edith Eva Eger 1927. szeptember 29-én született Kassán, majd miután nővérével túlélék Auschwitzot, az Egyesült Államokban telepedett le. Ma is ott él és praktizál. A poszttraumás stressz szindróma kezelésének specialistája. Köteteiben saját tapasztalatait ötvözi pszichológiai tanácsaival.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp