Kétszáz diák rakott rendbe egy zsidó temetőt

A holokauszt emléknapja alkalmából került sor az akcióra a szokványos iskolai megemlékezések helyett.

A holokauszt magyarországi áldozatainak április 16-i emléknapja alkalmából közel kétszáz diák és több tanár dolgozott az óbudai zsidó temető rendbetételén.

 – Pár óra alatt összeszedtek legalább ötven köbméter száraz gallyat és ágat, ami kábé négy konténernyi anyagot jelent. Szép munkát végeztek, meg is látszik az eredménye – mondta az akció után Tarsoly Tibor, az óbudai zsidó temető gondnoka.

A diákok a BZSH Külkereskedelmi Technikumából érkeztek, az zsidó temető rendbetétele Salusinszky András igazgató ötlete volt, és azt tervezik, hogy a jövőben más zsidó temetőkben is megismétlik az akciót, írja a mazsihisz.hu.

Sőt, az iskola vidéki diákjait arra fogja ösztönözni, hogy ha a  lakóhelyükön található zsidó temető, akkor azt jelképesen „fogadják örökbe”, vagyis időről időre ellenőrizzék le a temető állapotát, és gondoskodjanak a megtisztításáról. Sok helyütt egyébként azért elhanyagoltak a sírok, mert az ott nyugvó halottaknak már nincsenek élő hozzátartozóik.

Nemcsak a diákok, de a tanárok is kivették a részüket a munkából, köztük Bédi János magyartanár, a zuglói Dávid Király Kollégium igazgatóhelyettese, aki szerint a tevékenységközpontú pedagógia toleranciára és nyigtottságra nevel.

– Szerintem a diákok így jobban megértik a holokausztot is, hogy ők maguk is tevékenyen részt vehetnek az emlékezet fenntartásában és alakításában – tette hozzá.

A diákokkal együtt dolgozó Salusinszky András munka közben körbemutatott és megjegyezte: nagyon büszke a külkeres tanulókra. Véleménye szerint ennek a feladatnak erős a csapatépítő jellege és kifejezetten látványos az eredménye.

Ráadásul a példa – mint fogalmazott – „ragadós”: az egyik budapesti zenei középiskola igazgatója már jelezte neki, hogy ők is átveszik az ötletet.

Salusinszky András

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp