Így készül a peszáchi macesz

Az izraeli Aviv pászkagyár 1887 óta ontja magából az ünnepi maceszt. Egy látványos videóban most azt mutatják be, hogyan készül el kevesebb mint 18 perc alatt a nálunk is ismert termék.

A jelenleg Bnei Brakban üzemelő Aviv sütőipari vállat 1887-ben alakult Jaffa és Neve Cedek határán. Azóta családi vállalkozásként működik, és már a hatodik generáció süti a maceszt, immáron nagyüzemben. Az Aviv több mint 40 országba, köztük Magyarországra is szállítja a pászkáját, így valószínűleg sokan találkoztak idehaza a cég termékeivel.

Az Israel21c portál pár éve ellátogatott a vállalat Bnei Brak-i üzemébe, ahol videóra vették a nagyipari maceszgyártás egyes fázisait. A pászkagyár szukot végétől kezdve egészen peszách kezdetéig ontja magából maceszeket. A sokak által jól ismert alaptermék egy 18×18 centiméteres, 33 grammos macesz, amelyben 800 lyuk található, hogy ne kovászolódjon a gyártás során.

A macesz ugyanis csak akkor lesz kóser, ha nem indul meg a kovász érése, vagyis nem kezd a tészta duzzadni. Ennek érdekében az egész gyártási folyamatnak 18 percen belül le kell zajlania. A gyártósoron a gépek ennyi idő alatt keverik össze a lisztet a vízzel, tömörítik a tésztát, rétegelik a tésztalapokat, amiket kilapítanak, kilyuggatnak, négyzetekre vágnak, majd egy percig 365 Celsius fokon kisütnek.

Ebben az 1965-ös kisfilmben pedig az látható, amikor az Aviv először kezdett el exportra maceszt gyártani:

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp