Széderezz a történelem legkülönlegesebb Hagadáival!

Peszách közeledtével az Izraeli Nemzeti Könyvtár most bárki számára ingyenesen letölthető kincseket kínál az ünnepi asztal mellé.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár az április 15-én kezdődő peszách előtt ingyenesen letölthetővé tett a világ legjelentősebb és legkülönlegesebb Hagadái közül néhányat. A Nemzeti Könyvtár, amely a világ legnagyobb Hagada-gyűjteményének ad otthont, mintegy 15 ezer kiadást őriz a szövegből, beleértve a hagyományos és nem hagyományos változatokat, a kézzel írottaktól kezdve a lenyűgöző illusztrációkkal díszítetteken át a ritka és korai nyomtatványokig, illetve a modern verziókig.

A Rothschild Hagada (Fotó: Izraeli Nemzeti Könyvtár)

Az ünnep alkalmából letölthető Hagadák különböző évszázadokból és országokból származnak, és mindegyiknek megvan a maga története.

A 15. századi Rothschild Hagadát például a neves zsidó művész, Joel ben Simon illusztrálta Itáliában, és a nácik a holokauszt idején ellopták a Rothschild családtól. Ezt követően hosszú évekre nyoma veszett, míg végül visszakerült a családhoz, amely nem sokkal később a Nemzeti Könyvtárnak adományozta a különleges Hagadát.

A Prágai Hagada (Fotó: Izraeli Nemzeti Könyvtár)

A letölthető Hagadák között található még az 1556-os Prágai Hagada, a klasszikus szöveg korai nyomtatott változata, amelyből csak két példány maradt fenn; az 1738-as Amszterdami Hagada színes illusztrációival; egy 18. századi, Hamburgban nyomtatott Hagada jiddis fordítással; és két, 14. századi, szefárd hagyomány szerint íródott Hagada.

A Hagadákat itt lehet letölteni: https://www.nli.org.il/en/discover/judaism/holidays/passover/haggadah-download A Hagadákról pedig ebben a cikkben lehet többet olvasni:

A peszachi Hagada hűen tükrözi a zsidóság történetét – Kibic Magazin

A Hagadának több ezer ismert változata létezik, a középkori kézzel írt könyvektől kezdve egészen az okostelefonokra letölthető applikációkig szinte minden elképzelhető formában készült már. Van olyan Hagada, amelyet egy mecsetben rejtegettek, de olyan is létezik, amelyből gondosan kihagyták istent.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp