Moszkvai rabbi: gyökerestül változik meg a zsidó élet Oroszországban

„Azonnal tudtam, hogy most egy új korszak kezdődik” – mondta Jeruzsálemben Motl Gordon moszkvai rabbi, aki Izraelbe költözött a háború kitörése után.

A moszkvai rabbi pár órával később repülőre ült a feleségével és a két gyerekével, és Varsóba, majd Jeruzsálembe repültek.

Elmondása szerint legelőször 2021-ben, az orosz alsóház választásakor fogalmazódott meg benne, hogy maga mögött hagyja Moszkvát, ahol egy független moszkvai zsidó közösséget vezetett.

„Olyan volt, mint egy tisztogatás” – idézte vissza a rabbi, aki azóta azon gondolkozott, hogyan és hol máshol tudná akár az oroszul beszélő zsidóság tagjait szolgálni.

Először egy egyéves tanulmányi programon törte a fejét, de az orosz-ukrán háború kirobbanásának napján világossá vált számára, hogy mit kell tennie – ahogy a közösség sok másik tagjának is, állítja.

„Éreztem, hogy a megszokott oroszországi zsidó élet a végéhez közeledik. Csak a háborúról tudtam volna péntek este beszélni, de ez veszélyes lett volna. Holott egy rabbinak az igazságot kell mondania a közösségének” – fogalmazott.

Végül a rabbi Jeruzsálemben készített egy videót, amiben elmondta a gyülekezetének, hogy elment. Szerette volna az ukrajnai inváziót elítélni, de ezzel veszélyeztette volna a moszkvai közösségét, így csak a tényeket közölte.

Molt Gordon Izraelben

A szentpétervári születésű rabbi Jeruzsálemben azonnal kibérelt egy helyiséget, ahonnan az Oroszországból érkező zsidókat szeretné támogatni. Nem sokkal később már összejövetelt is tartott, ahol közös imával és tóraolvasással töltötték a Sábátot, írja a The Times of Israel.

„Azt mondtam mindenkinek, hogy erre a Sábátra mindössze egy micvát kell teljesíteni: ne olvassátok a híreket 25 órán keresztül.”

Gordon fontosnak tartja, hogy a most kivándorlók ne akarják elfelejteni orosz identitásukat, hanem azzal együtt próbálják felépíteni a zsidó életüket.

„Hatalmas nyelvi és kulturális hátteret hozunk magunkkal… ami valójában nagyon szorosan összefügg a kelet-európai zsidó kultúrával”

– hangsúlyozta a rabbi, aki szeretne minél több oroszul beszélő embert maga körül megszólítani.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp