Színpadra viszik Edith Eva Eger világsikerű könyvét

A döntés című előadás Csányi Sándor és Tenki Réka első közös színházi munkája, amelyben Edith Eva Eger világsikerű művét dolgozzák fel, és mutatják be a MOMKult színpadán.

A döntés című könyv önéletrajzi ihletésű mű, egy élettörténet elmesélése, ami az Auschwitzba deportálást követő borzalmakról, a túlélésről és megbocsátásról szól. Az írónő azt üzeni az olvasónak, hogy a múlttal való szembenézés út a gyógyulás és újrakezdés felé. Dr. Edit Eva Eger a mai napig praktizáló klinikai pszichológus, a Kaliforniai Egyetem oktatója, szakterülete a poszttraumás stressz kezelése.

A döntést Székely Csaba‍ alkalmazta színpadra, Tenki Réka és Csányi Sándor előadásában először április 29-én mutatják be a MOM Kulturális Központban. Csányi Sándor, aki a rendezte is a darabot így ír Edit Eva Eger művéről:

„Egy 93 éves nő (na jó, 92 és fél) elmeséli az életét, ami tele van örömmel, szeretettel, bájjal, aztán egyszer csak olyan borzalmak történnek vele, amik beleégnek az agyadba. Amit képtelenség elfelejteni vagy megbocsátani. Persze az is kiderül a könyvből, hogy ha nem tudsz megbocsátani, akkor nem is fogsz tudni tovább lépni.

Jelenleg ez a legfontosabb történet az életemben. Nem csak azért fontos, mert Rékával ez az első közös színházi munkánk, hanem azért is, mert azt érzem, 47 éve arra várok, hogy elmesélhessem ezt a történetet.”

Három gyerekem, öt unokám, hét dédunokám van. Ez az én bosszúm Hitleren – Kibic Magazin

Edith Eva Eger tizenhat évesen Kassáról deportálták Auschwitzba. A szüleit megölték, de nővérével Magdával túlélték a lágert, és Amerikába emigráltak, és Edith pszichológus lett. Évtizedekig tartott, mire szembenézett saját traumáival, azóta pedig ő segít a poszttraumás stresszel élőknek. Már elmúlt kilencven, amikor történetét és tapasztalatait két könyvben, A döntésben és Az ajándékban írta meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp