Kézzel készített maceszt visz egy izraeli a világűrbe

A 64 éves Eytan Stibbe egyike annak a három űrhajósnak, aki a houstoni székhelyű magáncég, az Axiom Space gépével pénteken felmennek az űrbe.

A floridai Chabad átadott Stibbének egy pészachi élelmiszercsomagot, mivel ő az űrben lesz április 15-én este, az ünnep kezdetén – jelentette a Chabad.org.

„A széder, a peszach a szabadságról szól, amelyet évente ünnepelünk, és emlékeztetjük magunkat a szabadság fontosságára” – mondta Stibbe a hét elején egy Zoom sajtótájékoztatón.

Stibbe azt mondta, hogy egy ünnepi borospoharat is visz magával annak ellenére, hogy az űrben szívószálon keresztül szoktak inni. Ezért több doboz szőlőlevet is kapott attól a rabbitól, aki az élelmiszercsomagot is eljuttatta neki.

Eytan Stibbe

A csomagban egyébként kézzel sütött macesz, ún. shmura matzah található, amit nagyon kedvelnek az ortodox zsidók .

A 64 éves Stibbe a második izraeli űrhajós, aki kijutott az űrbe, követve Ilan Ramon nyomdokait, aki Stibbe-hez hasonlóan egykori izraeli pilóta volt. Ramon a Columbia űrsikló fedélzetén halt meg 2003-ban.

Miután az Izraeli Védelmi Erőknél harci pilótaként szolgált, Stibbe a Vital Capital Fund alapító igazgatójaként részt vett afrikai befektetésekben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp