Kanada törvényen kívül helyezi a holokauszttagadást

A kanadai kormány szerint meg kell őriznünk a holokauszt emlékét, küzdenünk kell a kortárs antiszemitizmus ellen, és egyértelműen ki kell mondanunk: soha többé!

A kanadai CTV szombaton arról számolt be, hogy a holokauszttagadás büntető törvénykönyvbe való beemelése is szerepel a kötelezően elfogadandó kormányköltségvetésben. A koalíció tisztviselői a változtatást a meglévő kanadai törvényekkel összhangban lévőnek tekintik, amelyek büntethetővé teszik a gyűlöletre való felbujtást és a népirtás elősegítését.

Túlélő gyerekek Auschwitzban

„Az antiszemitizmusnak és a holokauszttagadásnak nincs helye Kanadában” – mondta Marco Mendicino közbiztonsági miniszter a CTV-nek.

„Ezért vállaltuk, hogy megtiltjuk az antiszemitizmus szándékos propagálását a holokauszt helyeslése, tagadása vagy bagatellizálása révén. A holokauszt az emberi történelem egyik legsötétebb fejezete volt. Meg kell őriznünk emlékét, küzdenünk kell a kortárs antiszemitizmus ellen, és egyértelműen ki kell mondanunk: soha többé!”

Irwin Cotler emberi jogi aktivista, aki jelenleg Kanada különleges megbízottja a holokauszt emlékének megőrzése és az antiszemitizmus elleni küzdelem terén, azt mondta: „A holokauszttagadás és -torzítás kegyetlen támadást jelent az emlékezet, az igazság és az igazságosság ellen – antiszemita rágalom a történelem legszörnyűbb bűntettének eltussolására – és ezáltal kegyetlen és gúnyos megvetése a holokauszt túlélőinek és örökségüknek.”

A jogszabály egy külön törvényt idéz, amelyet korábban egy konzervatív parlamenti képviselő, Kevin Waugh terjesztett elő. Az erről szóló döntést „mindenki számára győzelemként” értékelte. A lépést ugyanis a kormányzó liberális párti kormánykoalíció és az ellenzéki Konzervatív Párt is támogatja.

Kanada ezzel csatlakozik számos olyan európai nemzethez, köztük Magyarországhoz és Németországhoz, amelyek már korábban kriminalizálták a holokauszttagadást. (JTA)

Káros vagy hasznos a holokauszttagadást tiltó törvény? – Kibic Magazin

Nemrég született meg idehaza az eddigi legsúlyosabb ítélet a holokauszt tagadása miatt, néhány napra rá viszont már a közösségi oldalakat elárasztották az antiszemita és holokauszttagadó kommentek a Saul fia című film Golden Globe-díja kapcsán. A holokauszttagadásról szóló törvény hatásáról nem sokat tudni, hasznosságáról pedig erősen megoszlanak a vélemények.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp