Magyarország legradikálisabb nacionalista pártja került be a parlamentbe

A Mi Hazánk Izraellel szemben is erősen kritikus. Toroczkai egy 2018-as interjúban elmondta, hogy a zsidó állam a felelős a közel-keleti és észak-afrikai országok destabilizálásáért

A szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom immár az ország harmadik legnagyobb pártja, 7 mandátumot szerzett az új magyar parlamentben. A Times of Israel összeállítást közölt a Mi Hazánkról.

Az április 3-i választások eredményeként a Mi Hazánk bekerült a parlamentbe, és váratlan térnyerése egyöntetűen aggodalomra készteti Magyarország sokszínű – és gyakran civakodó – zsidó közösségét.

A szavazatok alig több mint hat százalékát megszerezve a Mi Hazánk a harmadik legnagyobb párt a parlamentben Orbán Viktor hivatalban lévő miniszterelnök közel 55 százalékos Fidesz-pártja és az Együtt Magyarországért ellenzéki összefogáson kívül, amely 34,5%-ot szerzett.

A Mi Hazank nem sokkal a legutóbbi, 2018-as parlamenti választások után alakult meg, amikor a pártalapító, Toroczkai László sikertelen puccsot indított a szélsőjobboldali Jobbik (ma az Együtt Magyarországért legnagyobb tömörülésének vezetése ellen, amelyhez akkoriban tartozott.

Toroczkai, a dél-magyarországi, szerb határhoz közeli Ásotthalom község határozottan bevándorlóellenes polgármestere azzal érvelt, hogy a Jobbik eltávolodott ultranacionalista gyökereitől, hogy minél több mainstream szavazóhoz jusson el. Végül kirúgták a Jobbikból, és új pártot alapított, magával hozva a Jobbik legszélsőségesebb elemeit.

Szeged, 2019. június 1.
Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke (b) a Nemzeti Légió zászlóbontásán, a Nemzeti Hadsereg megalakulásának 100. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen Szegeden, a Rerrich Béla téren 2019. június 1-jén.
MTI/Balogh Zoltán

Toroczkai taktikája sikeresnek bizonyult. Annak ellenére, hogy 2020-ban eltávolították a párt 80 ezres Facebook-oldalát a közösségi normák megsértése miatt, és a Fidesz-közeli médiában sem tudott szerepelni, a mostani választáson Mi Hazánk kapta azokat a szavazatokat, akik 2018-ban a Jobbikra szavaztak, és hét mandátumot szerzett. az Országgyűlésben.

A párt programja főként abból állt, hogy az összes COVID-korlátozás feltétel nélküli feloldását követelte, valamint roma-, bevándorlás- és LGTBQ-ellenes propagandát folytatott.

Köves Slomo rabbi, a Chabadhoz kötődő EMIH közösség igazgatója szerint “Mi Hazánk és a Jobbik pontosan ugyanaz a fajta.”

Köves szerint a múltban mindkét fél „nyíltan rasszista és antiszemita volt”.

„Jelenleg egyikük sem tesz nyíltan antiszemita kijelentéseket, de nagyon veszélyesek. Az igazi problémát pedig abban látom, hogy a baloldal csatlakozott a Jobbikhoz [a Fidesszel szemben]. Így nagyon nehéz lenne azzal vitatkozni, ha a jövőben a kormányból bárki más is együtt akarna működni Mi Hazánkkal – nem mintha ez bármilyen okból szükségesnek tűnne.

„Az egész [ellenzéképítési] folyamat legitimálta ezeket a szélsőjobboldali neonáci csoportokat” – mondja Köves.

Heisler András, a progresszív judaizmus neológ felekezetéhez kötődő Mazsihisz ernyőszervezetének elnöke szerint Mi Hazánk parlamenti bejutása miatt hétfő este rendkívüli ülést tartottak a szervezet 14 vezetőségi tagjával.

„A Mi Hazánk felemelkedése ijesztő az egész igazgatótanács számára, és keressük a módokat, hogy kifejezzük aggályainkat” – mondja Heisler. „Nem maradhatunk tétlenek – a Mi Hazánk által hirdetett nézetek kísértetiesen emlékeztetnek a történelem egy korábbi sötét időszakára, amely után mindannyian tudjuk, mi történt.”

Mi Hazánk vezetése hosszú múltra tekint vissza a bigott viselkedésével és retorikájával, és néhány személy korábban olyan csoportokhoz is csatlakozott, mint a mára megszűnt neonáci Pax Hungarica mozgalom. A párt hivatalosan is részt vett rendezvényeken és tüntetéseken az ultranacionalista Betyarsereggel, amely egy egykori rendőrökből és katonai tagokból álló fegyveres szervezet.

A párt ifjúsági csoportjának egyik mentorát leleplezte a magyar média, miután náci karlendítős szelfit tett közzé néhány tinédzser társaságában. Ezt követően kizárták a pártból, de nagyjából ugyanekkor került napvilágra egy fotó, amelyen maga Toroczkai szintén a náci tisztelgéssel köszön egy római focimeccsen.

A párt Izraellel szemben is erősen kritikus. Toroczkai egy 2018-as interjúban elmondta, hogy a zsidó állam a felelős a közel-keleti és észak-afrikai országok destabilizálásáért, amelyek korábban képesek voltak megakadályozni az Európába irányuló illegális bevándorlást.

A Mi Hazank új parlamenti képviselője, Novák Előd egyebek mellett bagatellizálta a holokausztot, az Oscar-gálát „a zsidók legnagyobb ünnepének” minősítette, és ünnepet szorgalmaz a nácik oldalán harcoló magyar „mártírhősök” tiszteletére.

Novák felesége, Dúró Dóra, aki szintén szerepel a parlamenti listán, nyilvánosan feldarabolt egy gyerekkönyvet, amely a romákkal, az LMBTQ közösséggel, az idősekkel és a fogyatékkal élőkkel vállal közösséget (Meseország mindenkié).

Tavaly októberben a budapesti nyolcadik kerület megszavazta a párt kilakoltatását helyi székházából, miután az épület külsejére a következő feliratot helyezték el egy plakáton: „Nem lehetünk cigányok országa”.

A Times of Israel egy interjút is készített a Mi Hazánk budapesti elnökével, Nagy Attilával, amelyet itt érhet el angol nyelven.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp