Lengyel zsidók is segítenek az ukrán menekülteknek

Az Ukrajnával hosszú közös határon osztozó Lengyelország viseli az orosz invázió elől menekülők befogadásának fő terhét. A segítséget nyújtók között aktív a lengyelországi zsidó közösség is.

Amikor Alina Sobczak krakkói gyermekorvost egy kollégája felhívta, hogy kész lenne-e a házába ukrajnai menekülteket befogadni, azonnal igent mondott.

“Nem tudtam, hány ember, nem tudtam, kik érkeznek – egyszerűen igent mondtam” – magyarázza Sobczak. Órákon belül 17 menekült állt a bejáratánál, kezükben azzal a kevés holmival, amit a háború elől menekülve magukkal tudtak vinni (mostanra már csak kilencen maradtak).

Sobczak zsidó nagyszülei 1917-ben menekültek Oroszországból Kazahsztánba, ahol az édesanyja született.

„Olyan emberek között nőttem fel, akiket háborús trauma ért. És mindig arra neveltek, hogy légy hálás azért, amid van, mert sosem tudhatod, mit hoz a holnap”, nyilatkozta az Euronews-nak.

Alina Sobczak (jobbra) ukrán vendégeivel

Jonathan Ornstein, a Krakkói Zsidó Közösségi Központ ügyvezető igazgatója arra kérte csapatát, hogy alakítsák át a központot adományozó és információs ponttá, a segítséget kereső ukránok számára éppúgy, mint a segíteni szándékozó lengyelek számára.

Bár a központot végül nem kellett menedékhelyként használniuk, Ornstein becslése szerint mintegy 220 embert segítettek elhelyezni szállodákban és más szálláshelyeken.

Jonathan Ornstein
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp