107 éves korában halt meg a Schindler-listát begépelő zsidó titkárnő

Mimi Reinhard a második világháború előtt irodalmat és nyelveket tanult. De egy gyorsírói tanfolyam volt az, ami végül megmentette az életét.

Reinhard a Krakkó melletti Płaszówi koncentrációs táborában raboskodott, ahol kiváló német és gyorsírási tudásának köszönhetően kényszermunka helyett titkárnőként dolgozhatott. Ez a megbízatás mentette meg az életét, amikor megmentendő zsidók listáját gépelte be Oskar Schindlernek, annak a német gyárosnak, akit később a Világ Igaza díjjal tüntettek ki a neki dolgozó mintegy 1200 zsidó megmentésére tett erőfeszítéseiért. Amikor Reinhard begépelte a listát, azon a saját neve is rajta volt.

Mimi Reinhard

Reinhard kedden halt meg 107 éves korában Izraelben, ahová 2007-ben költözött, hogy fia, Sacha Weitman, a Tel-Avivi Egyetem akkori professzora közelében lehessen, adta hírül a JTA.

Reinhard 1915-ben született Carmen Weitman néven Bécsben, ahol irodalmat tanult a bécsi egyetemen. Miután megismerkedett férjével, egy krakkói férfival, a házaspár 1936-ban Lengyelországba költözött, ahol három évvel később, mindössze három hónappal a háború kitörése előtt megszületett a fiuk.

Férjét Krakkóban megölték, de Reinhard a „Schindler-zsidók” többi tagjával együtt túlélte a háborút, annak ellenére, hogy Płaszówból Auschwitzon át egészen Csehszlovákiáig tartó gyötrelmes utat kellett megtenniük. A csoport 1945-ben szabadult fel, Reinhard és fia – aki Magyarországon élte túl a háborút – New Yorkba költözött.

Reinhard a Haaretznek adott interjújában nem sokkal Izraelbe költözése után, mint egy menschre, egy jó emberre emlékezett Schindlerre.

„Schindlerrel akartam menni, a hírneve miatt, de sokan voltak, akik nem akartak felkerülni arra a listára” – mondta.

„Ez egy szerencsejáték volt, ami minket illet, és nem jelentett garanciát semmire. Nem hittük, hogy Schindlernek valóban sikerül megmentenie, hiszen ő csak egy másik táborba vitt át minket. Ki tudta? Csak azért kockáztattunk, mert hittünk Schindlerben.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp