Párizsban mentette a magyar zsidókat a baranyaszentgyörgyi plébános

Uhl Antal mintegy kétezer zsidó származású magyart mentett meg a holokauszt idején. Most emlékszobát avattak halálának 40. évfordulója alkalmából.

Átadták Uhl Antal néhai pápai káplán, baranyaszentgyörgyi plébános, vaskaszentmártoni prépost emlékszobáját halálának negyvenedik évfordulója alkalmából Baranyaszentgyörgyön.

Uhl Antal a II. világháborúban mintegy kétezer zsidó származású magyart mentett meg. A párizsi Magyar Katolikus Misszió vezetőjeként több száz zsidónak állított ki olyan tagsági igazolványt, amellyel szabadon közlekedhettek, így elmenekülhettek. Ezek a Budapestről kicsempészett papírok megmentették a koncentrációs táboroktól gazdájukat és azok családtagjait is.

A Gestapo 1943-ban leleplezte a misszióvezetőt, és a bíróság Uhl Antalt zsidópártolás és tiltott okmányok behozatala miatt öt hónap szigorított börtönre ítélte, de büntetésének megkezdéséig szabadon engedték, amit kihasználva Magyarországra menekült. Virág Ferenc pécsi püspök Baranyaszentgyörgyre helyezte, és az eldugott kis faluban nem érték utol a fasiszták.

Minderről Uhl Antal ebben az 1981-es Filmhíradóban mesél:

A lelkipásztor Baranyaszentgyörgyön egészen 1982. április 10-én bekövetkező haláláig szolgált. A kommunista diktatúrában is az üldözötteket segítette, és ellenezte a sváb kitelepítést.

Az önkormányzat a Magyar Falu Program finanszírozása mellett az egykori plébánia épületében alakította ki az emlékszobát, amelyet a megyéspüspök megáldott, majd ünnepélyes szentmisét celebrált. Az eseményen Rostás Jenő István esperes-plébános Uhl Antal életéről szóló kötetét is bemutatták. (MTI, Szabad Pécs)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp