Keleti Ágnes állami kitüntetést kapott

A 101 éves sportlegenda minden idők legeredményesebb magyar tornászaként aratott világraszóló sikerei, példaértékű sportolói, edzői és tanári pályafutása elismeréseként érdemelte ki a kitüntetést.

A 101 évesen a világ legidősebb olimpiai bajnoka a saját lakásában kapta meg a Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést, melyet „minden idők legeredményesebb magyar tornászaként aratott világraszóló sikerei, példaértékű sportolói, edzői és tanári pályafutása elismeréseként” érdemelt ki. Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adta át az állami kitüntetését.

Keleti Ágnes átvette a Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést budapesti otthonában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy átadhattam hivatalosan a kitüntetést. Ő mindannyiunk példaképe, miatta kezdett el sok ezer gyermek sportolni. Neki is köszönhető, hogy egészségesebb a társadalmunk. Az fantasztikus, hogy egy sportoló 101 évesen is ilyen aktív legyen, és ténylegesen tanulhatunk tőle még most is. Nagyon jó itt lenni a közegében, nagyon sokáig itt kell még maradjon velünk”

– mondta az MTI-nek Szabó Tünde. Az államtitkár arról is beszámolt, hogy nagyon jó kedvű volt a legendás sportoló, akinek nagyon tetszett a kitüntetés.

Keleti Ágnes az 1952-es, helsinki olimpián talajon lett aranyérmes, négy évvel később Melbourne-ben megvédte címét, illetve győzött gerendán, felemás korláton és a kéziszercsapat tagjaként. 1957-ben kivándorolt (alijázott) Izraelbe, ahol a tornaválogatott edzője lett, és jelentősen hozzájárult az izraeli tornasport fejlődéséhez.

Ezentúl Keleti Ágnes nevét viseli az országos női tornabajnokság Izraelben – Kibic Magazin

Az ötszörös olimpiai bajnok sportoló közelgő 100. születésnapja alkalmából döntött így az Izraeli Torna Szövetség az Izraeli Olimpiai Bizottság kezdeményezésére. Keleti Ágnes január 9-én lesz 100 éves, ebből az alkalomból kezdeményezte az Izraeli Olimpiai Bizottság Keleti egyik izraeli tanítványával együtt, hogy az országos női szertorna bajnokság ezentúl az ötszörös olimpiai bajnok nevét viselje.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp