A brit kormány szankciókkal sújtotta az Európai Zsidó Kongresszus elnökét

Moshe Kantor egy olyan globális orosz műtrágyagyártó vállalat részvényese, amely a britek szerint „létfontosságú stratégiai jelentőséggel bír az orosz kormány számára”.

A brit kormány szerdán szankciókat jelentett be Moshe Kantor orosz oligarcha, a 42 európai zsidó közösséget képviselő szervezet, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke ellen. Kantor számos más szerepet is betölt zsidó szervezetekben, többek között a jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Múzeum egyik fő támogatója. A Forbes magazin szerint az orosz-zsidó oligarcha vagyona 6 milliárd dollár.

Moshe Kantor (Fotó: Acvec / Wikimedia Commons)

Kantornak részvényei vannak az Acronban, egy globális orosz műtrágyagyártó vállalatban is, amely az Egyesült Királyság szerint „létfontosságú stratégiai jelentőséggel bír az orosz kormány számára”. Liz Truss brit külügyminiszter a Kantor feketelistára kerülésének bejelentésekor a következőket nyilatkozta:

„Ma fokozzuk kampányunkat, hogy Putyin megdöbbentő háborújának véget vessünk az eddigi legszigorúbb szankcióinkkal. Legújabb intézkedéshullámunk véget vet az Egyesült Királyság orosz energiaimportjának, és még több magánszemélyt és vállalkozást szankcionál, megtizedelve ezzel Putyin hadigépezetét.”

„Szövetségeseinkkel együtt megmutatjuk az orosz elitnek, hogy nem moshatják kezeiket a Putyin parancsára elkövetett atrocitások előtt” – tette hozzá Truss. „Nem nyugszunk, amíg Ukrajna nem győzedelmeskedik” – jelentette ki a brit külügyminiszter.

Annak ellenére, hogy Putyin vagyonforrásaihoz kötődik, Kantor köztudottan a zsidó közösségek támogatója világszerte, ezért számos szószólója elítélte a brit döntést.

2010-ben Kantor megalapította a Kantor Központot a kortárs európai zsidóság tanulmányozására és a Moshe Kantor Adatbázist az antiszemitizmus és a rasszizmus kutatására a Tel-Aviv Egyetemen. Az adatbázis minden évben, az izraeli holokauszt-emléknap előestéjén jelentést tesz közzé a globális antiszemitizmusról. Sőt, Kantor volt az egyik alapítója a 2020-ban a Jad Vasemben megrendezett Holokauszt Világfórumnak.

Az eseményen 45 ország vezetői vettek részt, köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban – annak ellenére, hogy éppen Izraelben tartózkodott – nem vett részt a fórumon, és távolmaradását azzal indokolta, hogy további holokauszt-túlélők jelenlétét akarta lehetővé tenni.

Kantor a Tolerancia és Megbékélés Európai Tanácsának elnöke is, egy olyan szervezetnek, amelyet számos neves személyiség, köztük európai állami vezetők és Nobel-díjasok alkotnak. A szervezet az európai emberi jogok megvitatásának, az antiszemitizmus elleni küzdelemnek és a tolerancia előmozdításának platformjaként működik.

Az Európai Zsidó Kongresszus „mélyen megdöbbent” az Egyesült Királyság bejelentése miatt, és a döntést „félrevezetőnek és minden tényszerű vagy bizonyítékokon alapuló érdeket nélkülözőnek” minősített. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp