Menekülés közben ért halálos baleset egy zsidó férfit Franciaországban

Jérémy Cohent idén februárban gázolta halálra a villamos, most viszont úgy tűnik, azért szaladt a sínekre, mert egy rátámadó csoport elől menekült. Az esetre a francia elnökválasztás indulói is rárepültek.

A Párizshoz közeli Bobigny ügyészsége hétfő este jelentette be, hogy eljárást indított március 29-én „csoportosan elkövetett, nem szándékos halált okozó szándékos erőszak” gyanújával egy zsidó fiatalember halálnak ügyében.

Jérémy Cohen

A 31 éves Jérémy Cohent február 16-án elgázolta egy villamos Bobignyben, és belehalt a sérüléseibe, ami miatt először gondatlan emberölés gyanújával indult vizsgálat. A közösségi oldalakon azonban a közelmúltban megjelent egy felvétel, amelyen az áldozat családja szerint jól látható, hogy a férfit egy fiatalokból álló társaság megtámadta, és emiatt menekülni kényszerült, mielőtt a villamos elgázolta. Az áldozat családja tanúfelhívást tett közzé, majd miután több szemtanú is jelentkezett a családnál, az ügyészség megindított egy második eljárást is a bántalmazás miatt.

„A feltételezés, miszerint az áldozat azért ment át a villamossíneken, mert a támadói elől menekült, természetesen megvizsgálandó” – írta az ügyészség. A hatóságok a támadást azonban egyelőre nem nyilvánították antiszemita jellegűnek, és a közleményükben nem is tettek utalást az áldozat zsidó vallására, az elkövetőket még keresik.

Franck Serfati, az áldozat családjának az ügyvédje a BFM hírtévében elmondta: a család nem szeretné, ha bárki is politikai céljaira használná fel a tragédiát. 
„A Cohen család nem állítja, hogy antiszemitizmusról van szó. Ez a tények kiforgatása és előzetes minősítése lenne. De egyelőre nem szabad kizárni, hogy az antiszemitizmus súlyosbító körülmény lehet” – tette hozzá a jogi képviselő, utalva arra, hogy az elmúlt 15 évben több antiszemita indíttatású gyilkosság is történt Franciaországban.

Az elmúlt 24 órában ennek ellenére több elnökjelölt is felhívta a figyelmet a támadás feltételezhetően antiszemita jellegére. Marine Le Pen a Twitteren kifogásolta a „hallgatást egy olyan ügyről és annak indítékairól”, amely „antiszemita gyilkosság lehet”.

A felmérésekben negyedik helyre jelzett Eric Zemmour publicista négy Twitter-üzenetet is írt az ügyről. „Azért halt meg, mert a csőcselék elől menekült? Azért halt meg, mert zsidó? Miért tussolják el ezt az ügyet?” – tette fel a kérdéseit.

Utcát neveznek el Párizsban az antiszemita gyilkosság áldozatává váló zsidó asszonyról – Kibic Magazin

Párizs történelmi zsidó negyedében hamarosan felavatják a Sarah Halimiról elnevezett utcát – jelentette be Anne Hidalgo polgármester. A 65 éves ortodox zsidó Sarah Halimit 2017-ben a 27 éves szomszédja, Kobili Traore súlyosan bántalmazta, majd „Allahu Akbar” kiáltással lehajította az erkélyről.

Yannick Jadot, a Zöldek jelöltje is a Twitteren követelte, hogy „fény derüljön Jérémy Cohen halálára, a támadásra, mielőtt elgázolta egy villamos”. A harmadik helyre jelzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon szintén a Twitteren fejezte ki együttérzését az áldozat családjának. „A családhoz hasonlóan mi is az igazságot és igazságszolgáltatást szeretnénk” – írta.

A francia elnöki hivatal jelezte, hogy Emmanuel Macron kabinetje beszélt telefonon Cohen szüleivel annak érdekében, hogy „fény derüljön az igazságra”, és jelezte, hogy az államfő közelről figyeli az ügy fejleményeit.

Hírmagyarázók szerint nem lehet egyelőre megmondani, hogy a bűneset befolyásolhatja-e az elnökválasztás kimenetelét, de emlékeztettek arra, hogy 2002-ben három nappal az első forduló előtt egy idős férfi megtámadása a jelképe lett az akkori kampánynak, amelyet a közbiztonsági kérdések határoztak meg.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp