Először ítéltek el Angliában egy férfit azért, mert nem volt hajlandó zsidó válólevelet adni a feleségének

Alan Mohernek 18 hónapot kell a börtönben töltenie, mivel a get megtagadásával „károsította felesége mentális és fizikai egészségét”.

Egy angol bíróság pénteken 18 hónap börtönbüntetésre ítélt egy zsidó üzletembert, amiért nem volt hajlandó vallási alapon elválni a feleségétől. Az 57 éves Alan Moher és felesége, Caroline 2016-ban váltak el 20 év házasság után. A házaspár, akiknek három gyermeke van, végül 2019-ben fejezte be a polgári válási procedúrát.

Alan Moher

Moher, egy manchesteri ingatlancég tulajdonosa azonban nem volt hajlandó megadni feleségének a zsidó vallási törvények szerinti válólevelet, a getet. A get hiányában a férj megakadályozza, hogy a nő újra tudjon házasodni egészen addig, amíg azt ő maga nem teszi meg.

Válaszul a feleség, az ügyvédei által „mérföldkőnek” nevezett pert indított Moher ellen, akit a múlt héten bűnösnek mondott ki a southwarki bíróság a 2016-ban kezdődő ötéves időszak alatt tanúsított befolyásoló vagy kényszerítő magatartása miatt. Ez volt az első olyan alkalom, hogy valakit a get megtagadása miatt ítéltek el egy angol bíróságon.

„Ön megpróbálta manipulálni és irányítani a feleségét, mindezt annak tudatában, hogy ez jelentősen károsítja a mentális egészségét, és bizonyos tekintetben a fizikai egészségének is ártalmas” – mondta Martin Beddoe bíró Mohernek.

A Moher elleni vádak között szerepelt, hogy „pszichológiai és érzelmi bántalmazást alkalmazott és megfenyegette feleségét”, aki üdvözölte az ítéletet.

Caroline Moher

„A törvény nem engedi, hogy megússzák a bűneiket azok, akik érzelmileg kényszerítették és manipulálták, fizikailag bántalmazták és megalázták a házastársukat”

– nyilatkozta Caroline Moher az ítéletet követően.

„A többi áldozatnak azt üzenem: nem vagytok egyedül, és az igazság és az emberség a ti oldalatokon áll” – tette hozzá. „Arra kérlek titeket, hogy ne maradjatok csendben, hanem harcoljanak a szabadságotokért”.

Egy korábbi bírósági ítéletben Mohert arra kötelezték, hogy fizessen tartásdíjat a feleségének, amíg nem adja meg neki a getet. (Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp