A keresztény arab hős, aki ultraortodox zsidók életét mentette meg

A múlt heti terrortámadásban meghalt egy keresztény arab rendőr, ultraortodox zsidók is készülnek a temetésére.

Egy keresztény vallású arab rendőrtiszt, a 32 éves Amir Khoury volt az egyik áldozata a múlt keddi tel-avivi terrortámadásnak. A rendőrt egy palesztin férfi lőtte le, aki nem sokkal korábban másik négy áldozatával is végzett. Az Izraelben most hősként tisztelt Khoury temetésén ott lesznek Bnei Brak haredi ultraortodox zsidó közösségének tagjai is, akiket az arab rendőrtiszt az élete árán védelmezett.

Amir Khouryt a korábban szintén rendőrtisztként szolgáló édesapja, két nővére és menyasszonya gyászolja.

Amir Khoury

A rendőrtiszt menyasszonya, Sani Jasar  elmondta, hogy a tragédia előtt pár nappal a vőlegényével éppen arról a két haderai terrortámadásról beszélgettek, amely nemrégiben rázta meg Izraelt. A gyászoló menyasszony szerint Amir azt mondta neki: „ha meglátok egy terroristát, végzek vele, azért lettem rendőr, hogy megvédjem az embereket”.

A terrortámadás estéjén Amir Khoury elsőként érkezett a riasztás helyszínére társával együtt, hogy véget vessen a Tel-Aviv külvárosában tomboló terrorista ámokfutásának. Ekkor lőtte őt agyon a 27 éves Diaa Hamarsheh, írja a The Times of Israel.

Az édesapja, Jeries Khoury erről azt mondta: „a fiam ilyen ember volt, ha valahol segíteni kellett, akkor ő volt az első. Nem ismerte a félelmet”.

A rendőrtiszt temetése e hét csütörtökön lesz szülővárosában, Nof Hagalilban, ahová várhatóan Bnei Brakból is érkezik egy ultraortodox zsidó közösség, hogy kifejezze háláját azért, amit tett. Egy ciszjordániai lakos pedig felajánlotta: különbuszokat bérel a saját pénzén, hogy Jeruzsálemből is minél többen vegyenek részt a temetésen. A férfi azt nyilatkozta: „ez a rendőr az életét adta az ultraortodox zsidók védelméért, ezt meg kell köszönni”.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp