Nem lesz kormányváltás Magyarországon

Márki-Zay Péter elveszítette a választásokat, a vasárnapi eredmények szerint, továbbra is Orbán Viktor marad Magyarország miniszterelnöke.

Márki-Zay alig négy éve robbant be a magyar politika színterére: előbb egy masszívan jobboldali városban győzte le a Fideszt, és lett polgármester, majd egy előválasztáson már jól ismert ellenzéki pártelnököket és képviselőket maga mögé utasítva lett az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Úgy tűnt, hosszú évek után ő lehet az első jelölt, akinek esélye van arra, hogy sikerrel vegye fel a versenyt Orbán Viktorral. Végül még neki sem jött össze.

Márki-Zay Hódmezővásárhelyen egyéni választókerületében is vereséget szenvedett Lázár Jánostól, az egykori Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

Lázár János 2010 és 2018 között a Fidesz egyik legerősebb és legismertebb arca volt, egy időben egyenesen Orbán Viktor jobbkezének számított. Volt már polgármester, államtitkár, miniszter, miniszterelnöki biztos és a Fidesz alelnöke is. Az elmúlt években viszont kiszorult a fideszes vezérkarból, nem került be Orbán negyedik kormányába, és inkább a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság élén építi az imidzsét, saját magára pedig csak úgy hivatkozik, mint „egy helyi kis politikusra”.

Neki nagy tétje volt a mostani választásnak: már a kampány elején bejelentette, hogy ha idén nem nyer, akkor befejezi a politikát. Legalábbis egy időre. A Fidesz országos listáján így nincs is rajta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp