A tatai zsidó temetőben nyugszanak Robert Downey Jr. ősei

A filmsztár szépapja, Stern Jakab lisztkereskedőként dolgozott Tatán és környékén.

Hollywood egyik legtöbbet foglalkoztatott sztárjának ősei a tatai zsidó temetőben nyugszanak: a filmsztár szépapja, Stern Jakab és szépanyja, Deutschländer Eleonóra, olvasható a Magyar Hollywood Tanács Robert John Downey Jr. háromszoros Golden Globe-díjas amerikai színész 57. születésnapja alkalmából kiadott közleményében.

Robert Downey Jr.

Stern Jakab 1820-ban látta meg a napvilágot, és egész életében lisztkereskedőként dolgozott Tatán és környékén, felesége Tatán 1828-ban született. Jakab halála után Eleonóra újra férjhez ment, és Deutsch Simonnal közösen kibéreltek egy malmot Tata határában, Szomódon.

Az 1879-ben ismét megözvegyült asszony a szomódi malom bérleti jogát a lányának, Ilkának adta át. Stern Ilka férjét Ormay Rudolfnak hívták, 1836-ban született Magyarországon, és New Yorkban hunyt el 1909-ben. Stern Ilka és Ormay Rudolf négy gyermeket nevelt, közülük a legfiatalabbként született Ella Eleonóra volt Robert Downey Jr. dédnagymamája.

Az Ormay-házaspár az 1880-as évek végén vándorolt ki Amerikába, ott kötött házasságot Eleanore Ella Ormay 1911-ben James McLauchlen-nel, és az ő kapcsolatukból született Betty McLauchlen, vagyis Robert Downey Jr. nagymamája. Most a leszármazási vonalon már el is érkeztünk a filmsztárhoz: Betty McLauchlen férjét Robert Eliasnak hívták, ők adtak életet a Robert Elias néven született Robert Downey Sr.-nak, Robert Downey Jr. édesapjának.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp