Tel-Avivban várható a legtöbb magyar szavazat a Közel-Keleten

Összesen 1300 szavazót várnak 15 közel-keleti külképviseleten a mai magyar választásokon.
A külképviseleteken (Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain) azok adhatják le voksukat, akik március 25-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe.

Ugyanakkor Izraelben is többen jelezték, hogy annak ellenére, hogy kérelmezték felvételüket a központi névjegyzékbe és kérték a szavazási levélcsomag átvételét izraeli lakcímükön, a mai napig nem kapták kézhez a borítékot. Az izraelinfo.com néhány nappal ezelőtt tett közzé egy felhívást, hogy még lehet kérni a névjegyzékbe való felvételt email-ben is, ha valamiért korábban nem sikerült a regisztráció. Kérdés persze, hogy mennyi emberhez jutott el ez a hír, és mennyien maradnak az információ hiányában szavazólap nélkül.

A magyar külképviseleteken szombaton és vasárnap több mint 65 ezren szavazhatnak világszerte, négy éve 58 ezren szerepeltek a névjegyzékben.

A Balkánon ezzel egy időben nyit Bulgária (Szófia), Görögország (Athén), Ciprus (Nicosia), Törökország (Isztambul, Ankara). A Közel-Keleten Libanon (Bejrút), Palesztina (Ramallah), Jordánia (Ammán), Izrael (Tel-Aviv), Szaúd-Arábia (Rijád), Katar (Doha) és Kuvait (Kuvaitváros), Afrikában pedig Kenya (Nairobi), Etiópia (Addisz-Abeba) és Uganda (Kampala) külképviseletében lehet voksolni.

Ezekben a régiókban 15 külképviseleten 1301 szavazót várnak, közülük a legtöbben Tel-Avivban szavaznának, 260-an.

A szavazás befejezése után a külképviseleteken leadott voksokat a Nemzeti Választási Irodába (NVI) szállítják, legkésőbb április 7-éig. Az NVI az urnák beérkezése után választókerületek szerint szétválogatja a szavazatokat.

Vasárnap minden egyéni választókerületben egy szavazókör urnái bontatlanul maradnak, ezeket április 9-én bontják fel és hozzákeverik a külképviseleteken, illetve az átjelentkezéssel szavazók voksait. Így állapítják meg a szavazókör eredményét, és csak ezután lehet majd megállapítani a parlamenti választás és a népszavazás eredményét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp