Ukrajna leghíresebb rendezőjét kiközösítették a Babij Yar pogromról szóló filmje miatt

A múlt héten elbocsátották országa Filmakadémiájáról az „ukrán Oscar-díjas”, Szergej Loznicsát, miután filmet készített a holokausztról. A film viszont tarol az USA-ban.

NEW YORK – Ha Ön New Yorkban él, és a helyi művészmozik műsorrendjére van hangolva, van egy férfi, aki észrevehetően érzi magát:

Az 57 éves Szergej Loznita, Ukrajna legünnepeltebb filmrendezője, akinek az USA-ban is számos munkáját vetítik a mozik. Ismertsége a the Times of Israel szerint csak részben köszönhető annak, hogy mi történik a hazájában. A másik ok, hogy a dokumentum- és a játékfilmes műfajban egyaránt alkotó Loznitsa hihetetlenül termékeny, és a nemzetközi forgalmazás kiszámíthatatlansága miatt most egyszerre mutatták be több munkáját is Amerikában.

A tekintélyes Mozgókép Múzeum adott otthont a New York-i „Mr. Landsbergis” című négyórás, a posztszovjet Litvániáról szóló dokumentumfilmnek, valamint áprilisban mutatják be New Yorkban a háborúról és a dezinformációról szóló szürrealista tragikus vígjátékát, a „Donbass”-nak, ami 2018-ban Cannes-ban rendezési díjat nyert.

Április 1-jén a manhattani Film Forum bemutatja a „Babi Yar. Context” című dokumentumfilmet, amit ritkán látott archív tekercsekből készítettek az ukrán történelem egyik szörnyű fejezetéről. Babij Jarnál néhány nap alatt közel 34 000 zsidót öltek meg a holokauszt során. (Március elején azt hitték, hogy orosz bombatalálat rongálta meg az ottani emlékművet, de végül kiderült, hogy az építmény nem sérült meg.)

A Babij Jar-i szakadékban történt gyilkosságokról nem maradt fenn filmfelvétel (bár a mészárlás utáni állapotokról még színes fényképek is készültek). Ám Loznitsa filmjének címében szerepel a Kontextus szó. Amit ő mégis összeállított hangalámondás nélkül a fennmaradó dokumentumok segítségével, az egy átfogó kép a náci megszállás alatti ukrán társadalmi változásokról.

Kép a Babij Jar, Kontextus c. filmből

A filmet nem fogadták jól Ukrajnában (több felvételen látható, hogy sok ukrán boldogan üdvözli a nácikat). Ezért Loznitsát, akit korább az „Ukrán Filmakadémia” hat alkalommal is díjazott, a múlt hét elbocsátották az Ukrán Filmakadémiáról. A döntést azzal indokolták, hogy a film „túl kozmopolita” .

Loznitsa korábban filmet készített „Maidan” címmel, ami Ukrajna függetlenségét ünnepelte, és kritizálta a korrupciót és az orosz beavatkozásokat.

A rendező nyílt levélben kommentálta az akadémia döntését.

Kapcsolódó cikkünk

80 éve történt a holokauszt egyik legnagyobb tömegmészárlása – Kibic Magazin

A náci alakulatok 1941. szeptember 29-30-án mintegy 34 ezer zsidó férfit, nőt és gyereket lőttek agyon a Kijevben lévő Babij Jar-i szurdokban. A keleti zsidóság totális kiirtására specializálódott halálbrigádok egyike, a Paul Blobel SS-Standartenführer által parancsnokolt Einsatzgruppe C 4a jelzésű egysége 1941. szeptember 28-án, közvetlenül a reguláris csapatok bevonulása után plakátokat helyezett el Kijev városában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp