Az izraeli hadsereg meglepődött az ukrajnai háború menetén

Egy hónappal Ukrajna megszállása után, Moszkva még mindig messze van attól, hogy elérje céljait.

Egy hónappal azután, hogy Oroszország pusztító inváziót indított Ukrajnában, az izraeli hadsereg szakértői meglepődtek azon, amit a hírszerzésük az országban látott.

A „múltbéli háborúkhoz” hasonlítva a magas rangú katonatisztek azt mondták, hogy bár Oroszország nagyszámú katonát és számos katonai platformot telepített a szomszédos országba, nem használták a fejlett fegyvereiket.

Információk szerint eddig több mint 12 000 orosz katona halt meg vagy sebesült meg, Ukrajna pedig azt állítja, hogy legalább 49 vadászgépet, 81 helikoptert, 335 harckocsit, 1105 páncélozott járművet, 123 tüzérségi rendszert és még sok minden mást semmisített meg.

Annak ellenére, hogy milliókat költöttek katonáira, az orosz erők precíziós rakéták helyett nagy mennyiségű közvetett tüzet és a huszadik században használthoz hasonló butabombákat használtak ukrán célpontok ellen.

Részben a rossz időjárás és a rossz látási viszonyok miatt az orosz repülőgépeknek és helikoptereknek a földhöz közel kellett repülniük, hogy ledobhassák lőszereiket, és így nagyobb eséllyel találhatták el őket.

Az izraeli hadsereg meglepve tapasztalta, hogy egy hónappal a konfliktus kirobbanása után, továbbra is vitatott, kié az ukrán légtér. Annak ellenére, hogy a háború előtt Oroszország messze túlszárnyalta Ukrajna légierejét, Moszkva nem tudott légi fölényre szert tenni, az ukrán pilóták továbbra is naponta többször támadják az ellenségüket repülőkkel.

TOPSHOT – An Ukrainian serviceman takes cover as people evacuate the city of Irpin on March 13, 2022. – Russian forces advance ever closer to the capital from the north, west and northeast. Russian strikes also destroy an airport in the town of Vasylkiv, south of Kyiv. A US journalist was shot dead and another wounded in Irpin, a frontline northwest suburb of Kyiv, medics and witnesses told AFP. (Photo by Aris Messinis / AFP) (Photo by ARIS MESSINIS/AFP via Getty Images)

Annak ellenére, hogy Oroszország azt állította, hogy Kinzal hiperszonikus fegyverét használta célpontok ellen az ukrajnai háborúban, az izraeli hadsereg kétségbe vonja, hogy az egy hete látott rakétáról készült videó valóban a harcok során készült.

Az Egyesült Államok is megkérdőjelezte a Kinzal bejelentett használatát, a múlt héten egy magas rangú védelmi tisztviselő azt mondta újságíróknak, hogy bár nem tudják cáfolni az állítást, azt megerősíteni sem tudták, írja a jpost.com.

„Ha igaz a hír, akkor sem teljesen világos, miért van szükség hiperszonikus rakétát kilőni egy nem túl távoli célpontra, hogy eltaláljanak egy épületet. Lehetséges, hogy kifogytak a precíziós irányítású lőszereikből, és úgy érzik, hogy ki kell használniuk ezt az erőforrást” – mondta az amerikai szakértő, majd hozzátette: „Elképzelhető, hogy a Nyugatnak, de Ukrajnának is próbálnak üzenni, és próbálnak némi befolyást szerezni a tárgyalóasztalnál. De katonai szempontból nincs sok értelme hiperszonikus rakétákat bevetni.”

A hiperszonikus rakéták a hangsebesség ötszörösével képesek repülni, és olyan nukleáris és hagyományos robbanófejeket szállíthatnak, amelyek potenciálisan kikerülhetik a légvédelmi rendszereket.

Bár Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőzött, az IDF nem hiszi, hogy valóra váltaná a fenyegetést.

A február közepén történt kezdeti inváziót követően az izraeli védelmi erők csapatokat állítottak fel, hogy nyomon kövessék a háborút és tanuljanak belőle.

A csapatok információkat és hírszerzési információkat gyűjtenek az izraeli hadsereg számára a harci módszerek és doktrínák, földi manőverek, logisztika, légvédelem, páncéltörő, kiber- és elektronikus hadviselés, pszichológiai hadviselés és egyebek területén.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp