Bocsánatot kértek a szlovákok a zsidók deportálásáért

Március 25-én indult az első vonat Auschwitzba a szlovákiai Poprádról.

Nyolcvan éve kezdődött meg a szlovákiai zsidók deportálása. A szlovák parlament képviselői ebből az alkalomból pénteken elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben elítélik az akkori eseményeket, továbbá sajnálatukat fejezik ki és bocsánatot kérnek a zsidó lakosoktól az akkori államhatalom intézkedései miatt.

Az elfogadott nyilatkozat szerint a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa „különösen elítélendőnek tartja a zsidó származású állampolgárok erőszakos deportálását az akkori Szlovák Köztársaság területéről, amelyre 1942. március 25. és 1942. október 20. között került sor.”

Hangsúlyozza továbbá, hogy elfogadhatatlan minden olyan jogszabály, amely diszkriminációt vagy az emberi és polgári jogok megsértését eredményezi, írja a felvidek.ma.

Peter Kremský (OĽaNO) képviselő a múlt pénteki sajtótájékoztatóján rámutatott: az első transzport az auschwitzi koncentrációs táborba 1942. március 25-én indult Poprádról. Mintegy ezer embert, főként zsidó nőket és gyerekeket vittek el. A deportálások következő hulláma 1944 szeptemberétől 1945 márciusáig tartott.

Kapcsolódó cikkünk:

A lány, aki túlélte Mengele kísérleteit – Kibic Magazin

A négy koncentrációs tábort túlélő, szlovákiai magyar nő, Stern Rózsa Ibolya hetven évvel a történtek után mesélte el, hogy milyen szörnyűségeken ment keresztül Joseph Mengelének köszönhetően a koncentrációs táborban. Emlékeiből A Mengele-lány címmel Veronika H. Tóth újságíró írt regényt. Ma kezdődik az Ünnepi Könyvhét az ország különböző pontjain.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp