A Cipők a Duna parton emlékműnél demonstrált az orosz invázió ellen egy ukrán szervezet

Háromszáz pár cipőt helyeztek el a holokauszt-emlékműnél a mariupoli orosz bombázások áldozatainak emlékére.

Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége a Facebook-oldalán számolt be a vásárnapi akcióról, amelyet a Jednyst (Egység) Ukrán Egyesület szervezett. Az akció keretében a Cipők a Duna parton holokauszt-emlékműnél ukrán zászlókkal és az orosz támadást elítélő feliratokkal demonstráltak az aktivisták, akik ezt megelőzően 300 pár cipőt helyeztek el az emlékmű bronzcipői mellé a Mariupolban meggyilkoltak előtt tisztelegve.

 

A vasárnap délutáni demonstrációra azután került sor, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a pénteki EU-csúcson megtartott beszédében külön Orbán Viktor miniszterelnöknek is üzent.

„Láttam az emlékművet is. A cipőket a Duna-parton, ahol tömeggyilkosság történt. Ott voltam a családommal. Nézd, Viktor, tudod mi történik most Mariupolban? Kérlek, menj a vízpartra, nézd meg azokat a cipőket, és akkor rájössz, hogy ez a mai világban is megtörténhet. Oroszország pontosan ezt csinálja. Mariupolban ugyanilyen cipők vannak, ugyanilyen emberek. Szülők és gyerekek, nagyszülők. Sok ezren”

– mondta Zelenszkij.

A ukrán nagykövetség bejegyzése szerint „Mariupolban jelenleg is folyik az ukrán nép népirtása”.

„Európa lakosságának minden lehetséges és lehetetlennek tűnő intézkedést meg kell tennie, hogy véget vessen ennek a tragédiának. Amíg ez népirtás folytatódik, új cipők jelennek meg itt a Duna-parton, emlékeztetve arra, hogy Putyin minden nap újabb háborús bűnöket követ el, és még nem állítottuk meg”

– olvasható a posztban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp