A bátor zsidó nő, aki több száz zsidót menekített ki a Szovjetunióból

Sára mamát sokáig üldözte a KGB, mire el tudták fogni, utána kegyetlen kínzásoknak vetették alá.

Sarah Katsenelenbogennek hívták, de mindenki Sára mamának hívta. A Szovjetunióban élt azokban az évtizedekben, amikor a hitoktatást betiltották.

Sára mama üzletasszony volt, és Lubavics városában főzött a helyi jesivának. Férjével nem volt hajlandó engedelmeskedni a zsidó oktatással szembeni szovjet követeléseknek, ezért 1937-ben férjét letartóztatták, és soha többé nem látták őt.

De Sára mama továbbra is zsidó gyerekeket mentett, akiket a szovjetek „árvaházakba” kényszerítettek.

Amikor aztán a Szovjetunió egyre veszélyesebb hellyé kezdett válni a vallásos zsidók számára, Sára mama legendás találékonyságával és acélidegeivel megtalálta a vasfüggönyön túlra vezető menekülő útvonalat.

Sára mama

A második világháború utáni ideiglenes törvény lehetővé tette a lengyel állampolgárok számára, hogy szabadon távozzanak a Szovjetunióból Lengyelországba. Sára mama fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy lengyel útleveleket és okmányokat szerezzen a vallásos zsidóknak, és sikerült több száz zsidót kimenekítenie az országban a „Nagy Szökésnek” nevezett művelet keretében.

A szovjet titkosügynökség, a KGB hamarosan felfigyelt rá, bujkálnia kellett, de hiába kellett állandóan mozgásban lennie, így is folytatta a tevékenységét. Fényképét minden szovjet rendőrőrsre elküldték, magas jutalmat tűztek ki a fejére.

Sára mama szerzett egy utolsó útlevelet, amit saját maga számára tartogatott. De aztán a tudomására jutott, hogy Chana rebecennek, a későbbi Chabad Rebbe anyjának is menekülnie kell. Nekiadta az utolsó útlevelét, hogy a rebecen biztonságban legyen.

Nem sokkal később a KGB megtalálta és letartóztatta Sára mamát és tinédzser fiát, Moshét, akinek az volt a bűne, hogy nem volt hajlandó szovjet iskolákba járni, és nem számolt be az anyja tevékenységéről.

A börtönben a KGB szörnyen megkínozta Sára mamát, miközben megpróbálták kiszedni belőle az „összeesküvők” nevét és tartózkodási helyét. De nem árult el senkit. Semmilyen kegyetlen kihallgatási módszer sem tudta megtörni.

A fiát a mellette lévő cellába zárták, és hangosan megkorbácsolták, hogy Sára mama is meghallja. Az asszony minden falat étellel próbált spórolni, hogy segítsen a fiának. Amikor megengedték neki, hogy meglátogassa a fiát, minden ételét nekiadta, és próbálta őt bátorítani. Aztán visszament a saját cellájába, ahol a fia látványától teljesen összetört, és 1952-ben, 61 évesen szívroham következtében elhunyt.

Moshe hét és fél évig maradt börtönben, édesanyja emléke életben tartotta őt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp