Ukrajnai holokauszt-túlélő: Nem hittem, hogy életemben még egyszer hasonló helyzetbe kerülök

Jenya Bernstein 97 éves korában volt kénytelen elmenekülni ukrajnai otthonából. Fiát követve döntött úgy, hogy Izraelben fog letelepedni.

Több millió ukrán kényszerült elhagyni hazáját, amióta az oroszok teljes körű inváziót indítottak a kelet-európai ország ellen. A menekültek között több mint 8000-en vannak olyanok, akik a visszatérési törvény alapján jogosultak bevándorolni (alijázni) Izraelbe. Az új bevándorlók (olék) közül a legidősebb Jenya Bernstein, egy holokauszt-túlélő, aki idén júniusban ünnepli 98. születésnapját.

Jenya Bernstein

Bernstein egy Kijev melletti kis faluban született, és a nehéz körülmények ellenére mindig ragaszkodott ahhoz, hogy édesanyja mellett segítsen a háztartásban. Édesapja 17 éves korában hunyt el, édesanyja pedig a második világháborúban vesztette életét.

„A háború előtt édesanyám Kelet-Ukrajnába ment rokonokat látogatni, és a náci megszállás kezdetén az összes ottani zsidóval együtt meggyilkolták. A két nővérem és én egyedül maradtunk” – mesélte a Ynet-nek.

Bernstein és testvérei egy távoli oroszországi helyre menekültek, ahol Bernstein úgy döntött, hogy fegyvert ragad, és csatlakozik a Vörös Hadsereghez a nácik elleni harcban.

„Ez a háború a második viláwgháborúra emlékeztet, és nem hittem, hogy életemben még egyszer hasonló helyzetbe kerülök”

– mondta Bernstein. „Kezdetben nem igazán hallottuk a bombázásokat, amíg közel nem értek ahhoz a területhez, ahol élek. Akkor jöttem rá, hogy az életem ismét veszélyben lesz, és lehet, hogy ezúttal nem élem túl.”

Még azután is, hogy megtudta, hogy veszélyben van, Bernstein félt útnak indulni és nekivágni a hosszú útnak Izraelbe, ezért inkább otthon maradt. Bernstein fia, Alex és családja egy héttel korábban alijázott, csatlakozva 900 másik ukrán zsidóhoz, akik úgy döntöttek, hogy Jeruzsálemben keresnek otthont.

Alexet azonban zavarta, hogy nem tudta meggyőzni édesanyját, hogy csatlakozzon hozzá. A Kijevben kibontakozó eseményeket távolról figyelve Alex rájött, hogy a helyzet kezd túl bizonytalanná válni, és kapcsolatba lépett a jeruzsálemi önkormányzattal, hogy megpróbálja kihozni édesanyját a háborús övezetből.

A kijevi zsidó közösség, a Chábád mozgalom helyi szervezete és a JDC segítségével egy mentőakció keretében sikerült Bernsteint a lebombázott Kijevből a Keresztények és Zsidók Nemzetközi Szövetsége által működtetett nyolc bevándorlási központ egyikébe szállítani a moldovai Kisinyovba. Bernstein ott várakozott, míg Izraelbe nem érkezett.

„Nem tudom, hogyan, de nem féltem a bombázástól mindazok után, amin keresztülmentem”

– mondta Bernstein a Ynet-nek. „Hallgattam a fiamra, aki azt mondta, hogy menekülnöm kell, és sok jó ember tette lehetővé, hogy ez megtörténjen. Nem hiszem, hogy egy korombeli embernek át kellene élnie azt, amin én keresztülmentem. De most az a fontos, hogy itt vagyok a fiammal és az egész család Izraelben van.”

Elmenekült a háború elől, majd maratont nyert Jeruzsálemben egy ukrán futónő – Kibic Magazin

Valentina Verecka a győzelmét Ukrajna lakosságának ajánlotta. A férje Ukrajnában maradt harcolni. Valentina Verecka ukrán futónő azzal a kéréssel fordult a jeruzsálemi önkormányzathoz, hogy segítsenek neki abban, hogy részt vehessen a városi maratonon. Verecka három héttel ezelőtt Lengyelországba menekült 11 éves lányával az orosz invázió elől, férje és edzője azonban Ukrajnában maradt harcolni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp