Elmenekült a háború elől, majd maratont nyert Jeruzsálemben egy ukrán futónő

Valentina Verecka a győzelmét Ukrajna lakosságának ajánlotta. A férje Ukrajnában maradt harcolni.

Valentina Verecka ukrán futónő azzal a kéréssel fordult a jeruzsálemi önkormányzathoz, hogy segítsenek neki abban, hogy részt vehessen a városi maratonon. Verecka három héttel ezelőtt Lengyelországba menekült 11 éves lányával az orosz invázió elől, férje és edzője azonban Ukrajnában maradt harcolni. A jeruzsálemi városvezetés nem habozott sokáig, vásároltak repülőjegyet, szerveztek szállást és kísérőket a számára.

Valentina Verecka

Verecka a gondoskodást azzal hálálta meg, hogy a ma reggel megtartott futóverseny női mezőnyében elsőként lépte át a célvonalat 2:45:54-es idővel, a kezében egy izraeli és egy ukrán zászlót szorongatva. A férfiaknál az izraeli olimpikon, Ageze Guadie lett az első, aki 2:37:17-nél állította meg az órát.

Verecka a győzelme után azt mondta, azért fontos a számára, hogy első legyen, mert így tudja hallatni a hangját, és az egész világhoz eljuttatni a béke és a szeretet üzenetét.

„Ukrajnában háború van, vannak, akik azt gondolják, hogy ez nem igaz, pedig így van” – monda az ukrán futónő a Ynet-nek a versenyt követően.

„Az üzenetem a béke, azt kívánom mindenkinek, hogy éljünk békében és egységben”

– tette hozzá Verecka, aki az első pozitív napjának nevezte a mait a február 24-én kezdődött orosz invázió óta.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp