Visszavonták az Anne Frank feltételezett elárulójáról szóló könyvet

A könyv állításai gyenge, bizonyíthatatlan, esetenként hibás forrásokra alapulnak, azokat semmilyen módon nem vetették alá kritikai értékelésnek, állapította meg a történészekből álló bizottság.

Hollandiai kiadója visszavonta az Anne Frank feltételezett elárulójáról szóló könyvet, miután egy szakértői csoport jelentése szerint hiteltelennek bizonyultak az abban szereplő állítások. Rosemary Sullivan könyve – amely Nyomozás Anne Frank ügyében – Az árulás igaz története címmel magyarul is megjelent – „85 százalékos bizonyossággal” állítja, hogy a nácik elől rejtőzködő Anne Frank és családja amszterdami búvóhelyét egy zsidó jegyző árulhatta el a megszállóknak a második világháború idején.

Egy zsidó adhatta fel Anne Frankot és családját egy új kutatás szerint – Kibic Magazin

Egy hat évig tartó kutatás jutott arra az eredményre, hogy egy zsidó üzletember saját magát próbálta menteni azzal, hogy felfedte a Frank család rejtekhelyét. Egy volt FBI ügynök vezette azt a 20 történészt és kriminológust magában foglaló kutatócsoportot, amely hat évnyi nyomozás és kutatómunka után arra a következtetésre jutott, hogy nagy valószínűség szerint Arnold van den Bergh, egy zsidó üzletember volt az, aki elárulta a náciknak Anne Frank és családja rejtekhelyét.

A szóban forgó könyv egy már nyugdíjba vonult FBI-ügynök, Vince Pankoke nyomozása alapján íródott. A kötet szerint Arnold van den Bergh – a lehetséges áruló – a németek által létrehozott amszterdami Zsidó Tanács tagja volt, és jegyzőként műalkotások náciknak való kényszerértékesítése ügyében járt el. A könyv írója szerint Van Bergh bejutott olyan helyekre, ahol zsidók rejtőzködtek, és vélhetően ő vezette el a rendőrséget 1944. augusztus 4-én a Frank család rejtekhelyére.

A könyv kiadása óta több történész is megjegyezte, nincs bizonyíték arra, hogy a Zsidó Tanácsnak feljegyzései lettek volna azokról a címekről, ahol a zsidók elrejtőztek.

A kötet holland kiadója, az Ambo Anthos azt követően döntött a visszahívásról és a kiadás leállításáról, miután kedden nyilvánosságra hozták a könyvben szereplő állítások vizsgálatára létrehozott, háborús szakértőkből és történészekből álló bizottság jelentését. A jelentés szerint az FBI nyugalmazott ügynöke által vezetett nyomozás következtetései szakmailag nem helytállóak.

A könyv állításai gyenge, bizonyíthatatlan, esetenként hibás forrásokra alapulnak, azokat semmilyen módon nem vetették alá kritikai értékelésnek. Nincs hiteles bizonyíték arra, hogy léteztek volna címlisták a zsidók amsterdami rejtekhelyeiről, ahogy arra sem, hogy Arnold van den Bergh ilyen listák birtokában lett volna – közölték.

„Ennek a súlyos vádnak nincs komoly bizonyítéka”

– állapították meg a szakértők.

Szakértők kétlik, hogy Anne Frankot és családját egy zsidó jegyző árulta el – Kibic Magazin

A tudósok általában – nagyon helyesen – fenntartásokkal kezelik eredményeiket. Ők azonban meg vannak győződve erről a szegény jegyzőről, mondta egy holland kutató arról az új könyvről, amely szerint egy zsidó jegyző árulta el a Frank családot a náciknak.

Anne Frank családja Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Miután 1940 májusában a németek Hollandiát is lerohanták és megszállták, Anne és családja bujkálni kényszerült, mindaddig, amíg fel nem fedezték őket 1944. augusztus 4-én. Annét és nővérét a bergen-belseni táborba szállították, mindketten ott haltak meg. Édesanyjukat Auschwitzban gyilkolták meg. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, Amszterdamba hazatérve tudta meg, hogy családját koncentrációs táborokban ölték meg.

Anne naplóját az egyik bújtatótól kapta meg, megjegyzéseket fűzött hozzá, majd 1947-ben kiadta. A naplót 2009-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp