Szenes Hannának emléket állító óriási graffitihez keresnek házat Ferencvárosban

Szenes Hanna. Magyar. Zsidó. Költő. Harcos – állna a tervezett falfestményen.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a Facebook-oldalán tette közzé annak a falfestménynek a tervét, amely majd a kerület egyik házának tűzfalára kerülne. Az alkotást a Taker művésznéven dolgozó, nemzetközileg is elismert, falfestményekre specializálódott graffitiművész fogja elkészíteni.

„Keresek egy házat Ferencvárosban! Egy olyan házat, melynek tűzfalára ez az óriásfestmény kerülhet. Egy elfelejtett hősnek, egy igazi szuper-nőnek, Szenes Hannának emléket állító festmény. Szenes Hannát 23 évesen brutálisan megkínozták majd agyonlőtték a nyilasok”

– írja bejegyzésében Baranyi Krisztina.

 

A terv szerint a falfestményen egy oroszlán ölelésében Szenes Hanna gyermekkori képe lenne látható. Felette a következő felirattal: Szenes Hanna. Magyar. Zsidó. Költő. Harcos. A kép alsó részén pedig ejtőernyős szimbólumok utalnának Szenes Hanna hőstettére.

A graffitihez olyan ház jelentkezését várják, amely rendelkezik egy minimum 8 méter magas és 4 méter széles tűzfallal. És amelyik lakói szívesen őriznék Szenes Hanna emlékét megőrizni.

Szenes Hanna az egyike a kevés magyar nőnek, akiről közteret neveztek el – Kibic Magazin

Világszerte jellemző, hogy a közterek leginkább ismert férfiak után kapják a nevüket, elenyésző a nőkről elnevezett utcák, terek aránya. A helyzet Budapesten is hasonló. Egy 2022-es interaktív térkép és kutatás szerint a budapesti közterületek túlnyomó többségét, egészen pontosan 91 százalékát (2039 közteret) valós személyekről nevezték el, míg a fennmaradó 9 százalék (208 köztér) személynevet vagy egy fiktív karakter nevét őrzi (208 köztér).

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp