A jeruzsálemi Moszkva téren álltak ki a béke mellett vallási vezetők

A gyűlésre az orosz pátriárkának küldött levél nyomán került sor, amelyben világszerte 150 vallási vezető arra szólította fel őt, hogy beszéljen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a háború befejezése érdekében.

Vallási vezetők – keresztények, zsidók, drúzok és muzulmánok – érkeztek a jeruzsálemi Moszkva térre hétfőn, és az orosz invázió befejezését és az ukrajnai békét követelték.

Az összejövetel célja az volt, hogy meggyőzze Kirill moszkvai pátriárkát, az oroszországi ortodox egyház fejét, hogy helyzetét és hatalmát használja fel a béke elérésére, írja a jpost.com.

Az összejövetelre a Kirill orosz pátriárkának küldött levél nyomán került sor, amelyben világszerte 150 vallási vezető arra szólította fel őt, hogy beszéljen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a háború befejezése érdekében. A levél aláírói között volt Pizzaballa, Christoph Schönborn osztrák bíboros, Swami Rameshwarananda Giri, Mustafa Cerić bosnyák imám és Michael Melkior izraeli rabbi.

A 75 éves Kirill, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese, a háborút védőbástyának tekinti az általa dekadensnek tartott Nyugat ellen, különösen a homoszexualitás elfogadása miatt.

Az invázióra adott teljes áldása szétzúzta a világ ortodox egyházát, és a szakértők szerint példátlan belső lázadást robbantott ki.

Március 14-én az ukrán ortodox egyház vezetője, I. Epiphanius kijevi egyházfő arra buzdította népét, hogy harcoljanak az orosz megszállók ellen, és kijelentette, hogy az orosz katonák megölése nem bűn.

Az ukrán ortodox egyház 2018-ban ketté vált: a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyháza orosz fennhatóság alá került, míg az Epiphanius által vezetett független ortodox keresztény egyház székhelye Kyiben van.

Sokféle vallási vezető képviseltette magát

Az összejövetelen jelen volt Pierbattista Pizzaballa érsek, a Jeruzsálemi Latin Patriarchátus apostoli adminisztrátora, Hassan Abu-Glion sejk, David Rosen rabbi, Írország egykori főrabbija és az Amerikai Zsidó Bizottság vallásközi ügyekért felelős jelenlegi nemzetközi igazgatója.

Rosen a múltban különféle vallásközi kampányokban vett részt. Az összejövetelen számos más drúz és muzulmán vallási vezető is jelen volt, akik mindannyian mély aggodalmukat fejezték ki az ukrajnai fejlemények miatt, fenntartva, hogy a vallási vezetőknek kötelességük a békéért harcolni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp