Meghalt Deutsch Gábor

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem oktatója 86 éves volt.

Hajnalban elhunyt Deutsch Gábor, adta hírül a Mazsihisz. Temetésére holnap (2022. március 23-án), szerdán déli 12 órakor kerül sor a Kozma utcai temetőben. Búcsúztatják: Schőner Alfréd főrabbi és Fekete László főkántor.

Deutsch Gábor (Fotó: Mayer András)
Deutsch Gábor (Fotó: Mayer András)

Deutsch Gábor az OR-ZSE honlapján a 80. születésnapjára megjelent írás szerint Budapesten született vallásos családban. A holokausztban elvesztette szüleit és vidéki zsidó árvaházakban nevelkedett. 1950-ben került vissza Budapestre, ahol a kőbányai gépgyárban helyezkedett el. A fizikai munka mellett estéit tanulással töltötte, leérettségizett, majd műszaki főiskolára járt. Tíz évig hallgatott a József Attila Szabadegyetemen irodalmat, történelmet, művészeteket.

30 évig a Vasvári Pál utcai zsinagógába járt, ahol előimádkozó és a közösség mindenese lett. A rendszerváltás után Schőner Alfréd rektor-főrabbi kereste meg, hogy, tanítson az intézetben, de évekig tanított az ELTÉ-n is, Komoróczy professzor tanszékén. Tudományos munkássága nemzetközi figyelmet is kapott, nyolc önálló kötetet és rengeteg tanulmányt, cikket írt.

Munkássága elismeréseként Scheiber Sándor–díjat és Várhegyi György-díj– díjat kapott, a kormány arany érdemkereszttel tüntette ki.

„Törékeny, szelíd alakja úgy él emlékeinkben, mint a zsidó vallási ismeretek szerény, szelíd és szeretetteljes szaporítója, lankadatlan terjesztője, aki mindenkihez a föltétlen elfogadás, felebaráti szeretet lelkületében fordult, szavait a megszólított lelki épülésére gondosan megválogatta, hallgatóit magát pedig kíváncsiságukat fölébresztve a tapintat féltő óvatosságával irányította” – olvasható a Mazsihisz búcsúztatójában.

„Tudása nem csak a zsidó vallás apró részleteit ölelte föl, de a negyvenes évek közepétől kezdődő korszak minden egyes, a budapesti zsidó vallási életet kísérő eseményt, személyt is.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp