Kiakadtak az izraeli képviselők Zelenszkij zsidóüldözős hasonlatán

Az ukrán elnököt azzal vádolják, hogy figyelmen kívül hagyta országa szerepét a náci népirtásban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kneszetben tartott vasárnap esti beszédét vegyes reakciókkal fogadták az izraeli képviselők, egyesek „felháborítónak” tartották, mások viszont a „szorongatott” elnököt támogatták.

Több parlamenti képviselő keményen bírálta Zelenszkijt amiatt, hogy összehasonlította a holokausztot és Ukrajna orosz invázióját, és látszólag figyelmen kívül hagyta egyes ukránok bűnrészességét a nácik által vezetett népirtásban.

„Csodálom Ukrajna elnökét, szívből és tettekkel támogatom az ukrán népet, de a holokauszt szörnyű történelmét nem lehet újraírni” – írta Twitteren Yoaz Hendel kommunikációs miniszter.

Hendel megjegyezte, hogy Ukrajna földjén is folyt a zsidók elleni népirtás a nácizmus idején. Hozzátette, hogy bár a háború szörnyű, felháborító ezt a holokauszt borzalmaihoz és a végső megoldáshoz hasonlítani.

Izraeli sajtóorgánumok szerint több miniszter is elfogadhatatlannak tartotta Zelenszkij hasonlatát, írja a Times of Israel. Zelenszkij azt is elferdítette, hogy országa milyen szerepet játszott a zsidók meggyilkolásában” – mondták a Ynet híroldal szerint.

A Knesszet tagjaihoz intézett beszéde elején Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajnát és Izraelt ugyanazzal a fenyegetéssel fenyegetik ellenségeik: „népünk, államunk, népünk, államunk, kultúránk, sőt a név: Ukrajna, Izrael teljes megsemmisítése”.

Zelenszkij megjegyezte, hogy február 24-én – Oroszország ukrajnai invázióján – 1920-ban Németországban megalakult a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt, a náci párt. „Egész államokat pusztított el, és népirtást próbált végrehajtani. ”

Február 24-én ismét „102 évvel a náci párt megalakulása után kiadták a parancsot, hogy megkezdjék az orosz inváziót Ukrajnában, amely már több ezer ember halálát okozta, és milliókat hagyott otthon nélkül” – mondta. „Menekültek lettek… több tucat országban.”

Az ellenzék tagjai még Hendelnél is keményebben ítélték el Zelenszkij beszédét.

Yuval Steinitz Likud képviselő szerint Zelenszkij gondolatai „a holokauszt tagadásával határosak”.

„A háború mindig szörnyű dolog… de bármilyen nehéz is, a történelem teljes torzítása, ha a hagyományos háborúkat a zsidók millióinak gázkamrákban való kiirtásával hasonlítjuk össze” – mondta.

Számos vallási cionista képviselő is bírálta Zelenszkijt, a szélsőjobboldali ellenzéki párt vezetője, Bezalel Smotrich pedig azzal vádolta az ukrán vezetőt, hogy megpróbálja „átírni a történelmet, és eltörölni az ukrán nép részvételét a zsidók kiirtásában. .”

Vallási cionista Simcha Rotman elutasította Zelenszkij kérését, hogy Izrael úgy bánjon az ukránokkal, ahogy Zelenszkij állította, hogy Ukrajna bánt a zsidókkal a holokauszt idején.

Mások, főként a koalícióból, elnézőbbek voltak az ukrán elnökkel szemben.

Yair Lapid külügyminiszter, aki Ukrajna inváziója óta számos alkalommal elítélte Oroszországot, támogatta Zelenszkijt és az ukrán népet.

„Megismétlem, hogy elítélem az Ukrajna elleni támadást, és köszönöm Zelenszkij elnöknek, hogy megosztotta érzéseit és az ukrán nép szorongását az izraeli Knesszet és a kormány tagjaival” – mondta Lapid közleményében.

“Továbbra is segítséget nyújtunk az ukrán népnek, és soha nem fogunk hátat fordítani a háború borzalmait átélt emberek helyzetének” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkünk:

Zelenszkij a Vaskupola rendszert kéri Izraeltől – Kibic Magazin

Az ukrán elnök élő videokapcsolaton keresztül beszélt a Knesszet előtt, és az oroszokat a nácikhoz hasonlította. Vasárnap délután Volodimir Zelenszkij videókapcsolaton keresztül tartott beszédet a jeruzsálemi Knesszet képviselői előtt. Miki Lévy izraeli házelnök köszöntötte az ukrán elnököt a videókonferencián, és egyből elítélte az orosz agressziót.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp