Zelenszkij a Vaskupola rendszert kéri Izraeltől

Az ukrán elnök élő videokapcsolaton keresztül beszélt a Knesszet előtt, és az oroszokat a nácikhoz hasonlította.

Vasárnap délután Volodimir Zelenszkij videókapcsolaton keresztül tartott beszédet a jeruzsálemi Knesszet képviselői előtt. Miki Lévy izraeli házelnök köszöntötte az ukrán elnököt a videókonferencián, és egyből elítélte az orosz agressziót.

Zelenszkij felszólalásában a náci Németországhoz hasonlította az orosz offenzívát, és katonai valamint gazdasági segítséget kért Izraeltől.

Az elnök számon kérően arról beszélt, hogy ebben a helyzetben Izrael sem maradhat semleges: döntenie kell, hogy segít-e megvédeni Ukrajnát az orosz invázióval szemben, vagy sem.

A közismerten zsidó származású elnök, aki a II. világháborúban több felmenőjét is elveszítette, az Endlösüng, azaz a „végső megoldáshoz” – a náci Németország zsidókat megsemmisítő műveletsorához – hasonlította az orosz sereg agresszióját, írja a 444.hu.

Ezt a kifejezést az oroszok maguk is használják a hadművelet megnevezésére, akik az ukránokat pontosan úgy akarják most megfosztani otthonaiktól, identitásuktól, kultúrájuktól, vagyonuktól és méltóságuktól, ahogy azt a nácik tették a holokauszt idején

mondta Zelenszkij, aki utalt rá, hogy Moszkva azon a napon – február 24-én – indított támadást Ukrajna ellen, amikor a náci párt 1920-ban megalakult.

Az elnök arról győzködte a képviselőket, hogy bocsássák Ukrajna rendelkezésére a Vaskupola védelmi rendszert, ám Izrael egyelőre nem hajlandó erre.

A bejelentkezést a nagyobb tévécsatornák mind közvetítették, és a nagyvárosok utcáin tömegek követték figyelemmel.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp