Izrael történetének legnagyobb temetésén kísérték utolsó útjára az ultraortodoxok vezető rabbiját

A 94 éves korában elhunyt Chajim Kanyevszki rabbi rendkívüli tekintélyre tett szert az Izraelben és a külföldön élő ultraortodox zsidók körében.

Izraelben félmillióan kísérték utolsó útjára a zsidó ultraortodoxia 94 éves korában elhunyt szellemi vezérét, Chajim Kanyevszki rabbit. A temetési menet megindulása előtt, a rabbi bné-braki otthonánál, a Tel-Aviv melletti ultraortodox többségű elővárosban több vallási vezető méltatta kivételes tudását és spirituális vezetői szerepét. Utódja a 98 éves Gerson Edelstein rabbi lesz a litván ultraortodox irányzat élén.

Chaim Kanyevszki rabbi hívei körében (Fotó: Dudi Fridman / Wikimedia Commons)

Kanyevszki rabbi a folyamatos tanulás mellett – élete során 85-ször végigtanulmányozta a Bibliát és a hozzá kapcsolódó zsidó szent szövegeket – afféle haszid udvart is fenntartott lakóhelyén, ahol híveit tanácsokkal és áldással fogadta. Rendkívüli tekintélyre tett szert az Izraelben és a külföldön élő ultraortodox zsidók körében, noha nem volt semmiféle hivatalos címe, és nem vezetett vallási főiskolát, jesivát sem.

Több mint 3000 rendőr biztosította a temetési menetet, ahol a mintegy félmillió ultraortodox hívő többször is áttörte a kordonokat, s ezrek próbáltak meg odaférkőzni a halottaskocsihoz, hogy azt megérintve búcsúzzanak rabbijuktól. A tömeg miatt sokáig nem tudott elindulni a temető felé a halottaskocsi, és sokan attól tartottak, hogy a zsúfoltságban az emberek agyon fogják taposni egymást. A temetőbe csak 500 embert terveztek beengedni, a rabbi rokonait, a legtekintélyesebb ultraortodox vezetőket, a hozzá közel állókat, tanítványait.

A tömeg azonban ott is áttörte a kordonokat, és ezrek özönlöttek be. A Ynet szerint a temetés során 58 könnyű sérültet a helyszínen láttak el, hat embert pedig további kezelésre egészségügyi intézményekbe kellett szállítani. Izrael központi részén vasárnap lezárták a főutakat, autópályákat, még a tel-avivi iskolák is távoktatásra tértek át, hogy a gyerekek és szüleik közlekedése ne terhelje tovább az utakat a temetésre érkezők mellett.

A rendőrség és a mentőszolgálat teljes készültséggel vonult fel, ugyanis tavaly, április végén Izrael történetének legsúlyosabb civil katasztrófája történt, amelyben életét vesztette negyvenöt ultraortodox zarándok és százötvenen megsebesültek, amikor a Merón-hegyen több százezer ember részvételével évente megrendezett zarándoklaton összezsúfolódott a tömeg.

Chájim Kanyevszki a litvániai eredetű ultraortodox irányzat spirituális vezetője, aki rendkívüli tekintélyre tett szert a vallásosok körében különösen a vallási jog körében meghozott döntéseivel.

Az 1928-ban, az akkor Lengyelországban, ma Fehéroroszországban található Pinszkben, rabbicsaládban született Chájim Kanyevszki kisgyermekként telepedett le családjával az akkori Palesztinában. A legtekintélyesebb vallási iskolákban, jesivákban tanult, és noha rövid válaszairól volt ismert, tucatnál több könyvet írt elsősorban a hagyományos zsidó jog, a halacha kérdéseiről és az imáról.

Számos olyan döntése címlapokra került Izraelben, mely a modern izraeli társadalom keretein belül szabályozta az ultraortodox életvitelt. 2012-ben kimondta, hogy tilos okostelefont venni vagy használni külön rabbinikus engedély nélkül, és aki már rendelkezik vele, annak meg kell semmisítenie készülékét, el sem adhatja.
2016-ban az mondta ki, hogy az orvosi kannabisz kóser a húsvéti ünnepek idején is, amennyiben használata nem sérti az ország törvényeit. Egy évvel később engedélyezte követői számára a gyermekek szexuális zaklatásának bejelentését a rendőrségen anélkül, hogy először konzultáltak volna rabbinikus hatósággal. Indoklása szerint ezzel megmentenek egy másik embert.

A koronavírus-járvány kezdetén Kanyevszkit heves bírálatok érték, mert ragaszkodott a jesivák és az iskolák nyitva tartásához az ultraortodox közösségekben, és olyan vallási döntést hozott, miszerint a tóratanulás megszakítása veszélyesebb a koronavírusnál. Később megváltoztatta véleményét, amikor Bné-Berakban különösen elterjedt a vírus, és számos halálesetet okozott. Ekkor felszólított az állami rendelkezések követésére, majd a vírus elleni védőoltások támogatójává vált.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp