Egy 96 éves holokauszt-túlélő is a harkivi bombázások áldozata lett

Borisz Romancsenko több koncentrációs tábort is megjárt a második világháború idején.

Borisz Romancsenko azután vesztette életét a kelet-ukrajnai Harkivban, hogy egy rakéta eltalálta azt a többemeletes házat, ahol lakott. A lakása eljesen leégett, adta hírül a Buchenwaldi és Mittelbau-Dora Emlékhelyek Alapítvány.

Borisz Romancsenko 1926. január 20-án született a Szumi melletti Bondariban. 1942-ben Dortmundba deportálták, ahol kényszermunkát kellett végeznie. Megpróbált megszökni, de elfogták, és 1943 januárjában a buchenwaldi koncentrációs táborba vitték. Onnan Peenemündébe került, ahol a V2 rakéta építésében kellett segítenie, majd a Mittelbau és a Bergen-Belsen koncentrációs táborok következtek.

Romancsenko hosszú éveken át volt a Buchenwald-Dora Nemzetközi Emlékbizottság ukrajnai alelnöke. 2015-ben a buchenwaldi koncentrációs tábor egykori névsorolvasó terén oroszul is elmondta a buchenwaldi esküt: „A béke és szabadság új világának felépítése a mi eszményünk!”.

Az esetről beszámoló Sky News megjegyzi, hogy a nácik által üldözött Romancsenko orosz rakéták által okozott halála „kegyetlen és szomorú iróniát jelent, tekintve a Putyin-rezsim nyilvánvalóan teljesen alaptalan állításait, miszerint Ukrajna »nácimentesítésére« törekszik”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp