Radnóti Zoltán: nem használhatunk kettős beszédet!

A főrabbi reagált Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő nemrég előkerült náci karlendítős videójára, amellyel kapcsolatban a képviselő azt állította, hogy sosem volt náci és antiszemita.

A The Jewish Voice (a zsidó hang) című kiadványban megjelent egy felvétel, amelyen Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke karlendítést végez, majd mosolyog.

Az ominózus videó itt érhető el.

A politikus a következőket nyilatkozta a Telexnek:

Sosem voltam sem náci, sem antiszemita. Magam is elfogadtam a néppárti Jobbik elvi nyilatkozatát, amely egy keresztényszociális értékrendet és világképet tükröz, ilyen az enyém is. Az antiszemiták a Fideszben vannak, akik a Jobbik elnökét zsidó felmenői miatt jákobozzák.

Radnóti Zoltán főrabbi egy Facebook bejegyzésben reagált Z. Kárpáti nyilatkozatára. Szerinte nincs helye a kettős beszédnek, csak az őszinte bevallás segíthet egy ilyen ügyben.

“Nem használunk kettős beszédet, félreérthető (félreérthető?) mozdulatokat, jelképeket!

A 2. világháború harcai, tragédiája, és benne a holokauszt nagyobb szenvedést, nagyobb veszteséget okozott Magyarországnak, mint bármi a megelőző, tragédiákkal zsúfolt magyar történelemben.

És a háború nem az első puskalövéssel kezdődött el, hanem a gyülöletbeszéddel, a militáns felvonulásokkal és először egy, majd utána milliónyi karlendítéssel.

A holokauszt után nem lendítjük a jobb kezünket felfelé, nem rajzolunk sem nyilaskeresztet, sem szvasztikát, és nem mondunk elismerő szavakat Hitlerről, Szálasiról, Goebbelsről.

Vannak világos, tiszta, magától értetődő kérdések. És a karlendítés esete éppen ilyen. Nem ad teret a mérlegelésnek. Mindenhonnan, minden mélységből van visszaút, de a bevalláson, a tevékeny megbánás hosszú évein át vezet.

Nincs más út, Z. Kárpát Dániel számára sem. És nincs több kérdés mindezzel kapcsolatban.”

A Vélemény rovatban közreadott cikkek nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség véleményét, álláspontját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp