Izrael megadta Moszkvának az Ukrajnában létesülő tábori kórházának pontos helyét

Így szeretnék megvédeni a Golda Meir után elnevezett tábori kórházat. Az orosz erők azonban eddig nem tartották vissza magukat az egészségügyi intézmények bombázásától.

Tizenhét tonna, egy izraeli tábori kórház felállításához szükséges felszerelést pakoltak fel az El Al teherszállító repülőgépére csütörtökön – közölte tegnap az izraeli egészségügyi minisztérium. A rakományt még aznap Lengyelországba szállították, ahonnan a nyugat-ukrajnai Mosciszka városába viszik át, és ott fogják felállítani a Kohav Meir (Fénylő csillag) elnevezésű tábori kórházat.

Az izraeli tábori kórház felállításához szükséges felszerelés

Az izraeli kormány hétfőn jóváhagyta az izraeli tábori kórház létrehozásának terveit a háború sújtotta Ukrajnában, ahol egy hónapig fog működni a létesítmény. Az egészségügyi minisztérium szerint a tábori kórházat izraeli kórházak munkatársai fogják működtetni. A kórházban gyermek- és felnőttosztályok, sürgősségi osztály, szülőszoba és alapellátási klinika is lesz. Nicán Horovic egészségügyi miniszter a múlt héten tisztázta, hogy a kórházat kizárólag civilek fogják vezetni és ellátni.

A tábori kórház Golda Meir volt miniszterelnökről kapta a nevét, aki Ukrajnában született, és aki alapítója volt a Külügyminisztérium által vitt segélyprogramnak, amely a terepkórházi projektet is vezeti. A kijevi születésű Meir a remény szimbólumává vált egyes ukránok számára az orosz invázió közepette.

Golda Meir az ukránok hőse az Oroszországgal vívott háborúban – Kibic Magazin

Ukrajna legjelentősebb zsidó személyisége jelenleg az ország elnöke, Volodimir Zelenszkij. A második helyen azonban egy másik ország híres zsidó vezetője található. Golda Meir, Izrael negyedik miniszterelnöke, aki Kijevben született, és akinek családja az antiszemita atrocitások miatt menekült el annak idején, egyre nagyobb népszerűségnek örvend Ukrajnában, amióta Oroszország háborút indított az ország ellen, olvasható a JTA beszámolójában.

Izrael korábban már küldött egy 100 tonnás humanitárius segélycsomagot Ukrajnába, amelyet Oroszország február 24-én támadott meg egy heves ellenállásba ütköző katonai hadjárat keretében. A segély orvosi felszerelést, gyógyszereket, víztisztítókat, sátrakat, takarókat és hálózsákokat tartalmazott, és a következő hetekben további segélyeket fognak küldeni a külügyminisztérium közlése szerint.

A Times of Israel a Walla hírportál nyomán arról is beszámolt, hogy Izrael megosztotta Oroszországgal az ukrajnai tábori kórház felállítására vonatkozó terveit, és megadta Moszkvának a kórház pontos koordinátáit annak érdekében, hogy ne érje orosz támadás a létesítményt.

A két izraeli tisztségviselőre hivatkozó jelentés szerint Alexander Ben Cvi Moszkvába delegált izraeli nagykövet a múlt héten találkozott Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettessel, hogy tájékoztassa őt a tervekről. Miután a kabinet meghozta a döntést a kórház létrehozásáról, Naftali Bennett miniszterelnök ezt követően Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésén is felvetette a kérdést. Bennett megpróbált akkor közvetíteni Oroszország és Ukrajna között.

Sérült várandós nőt szállítanak egy mariupoli kórház lebombázása után

A tábori kórház megtámadásának lehetősége miatti aggodalmak csütörtökön fokozódtak, amikor az ENSZ közölte, hogy Oroszország többször is megtámadott kórházakat Ukrajnában. Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt elmondta, hogy a WHO 43 kórház és egészségügyi létesítmény elleni támadást ellenőrzött, amelyekben 12 ember meghalt és további 34 megsebesült.

A szíriai polgárháború idején, amikor Oroszország beszáll a harcokba Bassár el-Aszad elnök mellett nem igazán jött be, hogy az ENSZ leadott egy listát az orosz erőknek az Idlib tartományban lévő kórházakról azért, hogy kerüljék el ezeket. Az oroszok ugyanis sok esetben pont erről a listáról választottak célpontokat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp