A zsidó telepek bővítését kritizálta az USA izraeli nagykövete

“Nagyon fontos területről van szó, amelynek beépítése a főváros minden lehetőségétől megfosztaná a palesztinokat” – fogalmazott.
Tom Nides nagykövet leszögezte: “feldühíti” a Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben lévő telepek bővítése, amellyel szerinte a kétállami megoldást sodorják veszélybe. Ez az Americans for Peace Now nevű, békepárti szervezet online konferenciáján hangzott el a londoni Middle East Monitor szerint, amelyet az MTI idéz.

Az USA izraeli nagykövete “katasztrófának” nevezte a Kelet-Jeruzsálem északkeleti részén található telepek bővítésének a tervét.

“Nagyon fontos területről van szó, amelynek beépítése a főváros minden lehetőségétől megfosztaná a palesztinokat” – fogalmazott a közel-keleti ügyekkel foglalkozó portál jelentése szerint az amerikai diplomata.

Jóllehet, hozzátette, hogy Washington változatlanul Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, leszögezte azt is, hogy “a város végső státuszáról a két fél dönt majd”.

“Nem követhetünk el olyan butaságokat, amelyek aláássák a kétállami megoldást” – jelentette ki.

Az Egyesült Államok 2018 májusában – Donald Trump előző amerikai elnök hivatali ideje alatt – Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztette nagykövetségét, Trump pedig az utóbbit Izrael egy és oszthatatlan fővárosának ismerte el.

Tom Nides, az USA izraeli nagykövete és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök

Felszólalásában Nides elmondta azt is, hogy Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel és Benjamin Ganz védelmi miniszterrel igyekeznek megoldást találni arra, hogyan lehetne véget vetni annak, hogy a Palesztin Hatóság havi összeget utal a palesztin “mártírok” és börtönben lévő palesztinok családjainak.

Elmondta, hogy ezek a kifizetések azért aggályosak, mert úgy tűnhet, a Palesztin Hatóság “fizet azoknak, akik zsidókat öltek”.

“A palesztinok sem tökéletesek. Szeretnék világosan fogalmazni” – húzta alá az amerikai diplomata.

Jóllehet, Nides méltatta a palesztin területek gazdasági fellendítését célzó terveket, példaként említve a Google óriásvállalatot, amely nemrég Rámalláhban nyitott irodát, leszögezte: a teljes fellendülés kulcsa a kétállami megoldás.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp