Mintegy 3000 új bevándorló érkezett Ukrajnából Izraelbe a háború kezdete óta

„Ismét bebizonyítjuk, hogy Izrael népe él, és amikor Izrael népe él, akkor bármilyen kihívással szembe tud nézni” – mondta az új bevándorlóknak Jichák Hercog, Izrael Állam elnöke.

Több mint ötezer új bevándorló (alijázó) érkezett Ukrajnából és a szomszédos országokból Izraelbe az orosz invázió kezdete óta – jelentette be csütörtökön az izraeli bevándorlási minisztérium a Times of Israel híradása szerint. A minisztérium közlése alapján a csütörtök délutánig Izraelbe érkezett 5070 bevándorló mintegy 60-65 százaléka Ukrajnából származik. A többiek Oroszországból és Fehéroroszországból érkeztek. További 400 Ukrajnából érkező bevándorlónak még csütörtökön le kellett volna szállnia Izraelben.

Ukrajnából érkezett új bevándorlók a Ben-Gurion repülőtéren

Jichák Hercog izraeli elnök és felesége, Michal csütörtökön ellátogattak a jeruzsálemi Caesar Hotelbe, hogy üdvözöljék az ideiglenesen ott elszállásolt új bevándorlókat. Pnina Tamano-Sata bevándorlásügyi miniszter és Mose Lion jeruzsálemi polgármester kíséretében az elnök meghallgatta az új olék háború sújtotta országból való menekülésük történetét.

„A holnap nehéznek tűnik, mert a világotok a feje tetejére állt” – mondta Hercog.

„De ismét bebizonyítjuk, hogy Izrael népe él, és amikor Izrael népe él, akkor bármilyen kihívással szembe tud nézni, és mindenhol átöleli testvéreit. A Szohnut, a zsidó világ és az izraeli társadalom mindannyian a segítségünkre sietnek. Izrael Állam elnökeként, feleségemmel, Michallal együtt, tárt karokkal üdvözölünk titeket, és sok sikert kívánunk. Üdvözölünk Izraelben!”

– tette hozzá az elnök.

Szintén csütörtökön több tucatnyi tüntető gyűlt össze Ajelet Saked belügyminiszter otthona közelében, hogy tiltakozzanak az ország menekültpolitikája ellen. A menekültpolitikát egyre több kritika éri a kormányon belülről és kívülről egyaránt, különösen az állampolgárságra nem jogosult menekültek Izraelbe történő beengedésének felső határát, valamint a velük való bánásmódot illetően.

Az ENSZ becslései szerint a háború február 24-i kezdete óta több mint hárommillió ukrán menekült el az országból.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp