Ukrán nő mentette meg a családját, most az unokáit fogadja be az izraeli nő

“Mi, zsidók, azt mondjuk, ha valami jót teszel, az vissza fog térni hozzád”, mondja a 46 éves izraeli nő.

Egy ukrán nő mentette meg Sharon Bass családját a holokauszt idején, most a kötelességének érezte, hogy „lerója az adósságát”, és az otthonába fogadja a nő bajba jutott unokáit.

A 46 éves Sharon Bass úgy nőtt fel, hogy történeteket hallott Maria Blishchickről, az igazlelkű nem-zsidó nőről, aki nyolcvan évvel ezelőtt befogadta a nagymamáját, Fanya Basst, miután megszökött a nácik elől.

A Bass és a Blishchick család kapcsolatban maradt, így amikor Maria unokái, Alona Chugai és Lasia Orshoko elmondták Sharonnak, mennyire féltek Ukrajnában maradni az orosz invázió miatt, tudta, hogy segítenie kell.

Alona Chugai (balra) és Lesia Orshoko (jobbra) a Ben Gurion Reptéren Luba nevű nagynénjükkel, aki az érkezésükkor már Izraelben volt.

„Nagyon feszültek voltak, amikor beszéltünk. Azért akartak Izraelbe jönni, hogy biztonságban legyenek. Állandóan szóltak a szirénák, hol volt áram, hol meg nem. A távolból hallották a bombázást.” – magyarázta Sharon. „Egy izraeli számára ismerős ez a helyzet, még akkor is, ha sok tekintetben más történik ott és itt. Mindenesetre azt mondtuk, hogy mindent megteszünk, hogy segítsünk.”

Felvette a kapcsolatot az izraeli belügyminisztériummal, és sikerült vízumot szereznie a két nőnek, akik végül múlt vasárnap érkeztek Izraelbe, írja a Jewish News.

„Mi, zsidók, azt mondjuk, ha valami jót teszel, ahogyan a nagyszüleik tették, az vissza fog térni hozzád” – mondta Sharon. „Úgy érzem, kötelességem, hogy ott legyek mellettük, és lerójam az irányukba az adósságot, amivel tartoztunk nekik.”

Orshoko most Sharonnal és családjával száll meg Kiryat Onóban, míg Chugai a szüleinél lakik Petah Tikvában.

„Végül megkaptuk a beutazási engedélyt, és most megpróbálunk engedélyt szerezni nekik, hogy Izraelben maradjanak, mert nem tudom, lesz-e hova visszamenniük” – mondta Sharon.

Fanya Bass közvetlenül azelőtt menekült el a falujából, hogy a nácik elfogták az ott élő 2500 zsidót. Közel egy évig élt egy erdőben, amikor a Blishchickek rátaláltak 1943-ban.

„Beengedték a házukba, és úgy bántak vele, mint a saját lányukkal, miközben az egész család életveszélyben volt” – mondta Sharon. „Két évig rejtegették.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp